понеделник, 27 май 2013 г.

Разкрития

„Дюнигейт“- министър при Орешарски!

Новият министър на инвестиционното проектиране арх. Калин Тихолов, обявен от
проектопремиера Пламен Орешарски, е една от изненадите в кабинета.
Тихолов е автор и инвеститор на серия скандални строителни и урбанизационни проекти по българското Черноморие. Чрез фирмата си „Архитектурно строителна асоциация“ бъдещият министър бе автор на общия устройствен план на община Царево, заради който тече наказателна процедура срещу България. Планът предвижда застрояване на хиляди декари по Южното Черноморие между Царево и Малко Търново. Той обаче бе отменен от последна инстанция на Върховния административен съд по жалба на природозащитни организации.
По-късно чрез друга своя фирма – “Гео щрих”, Тихолов изготви Общия устройствен план на Бургас. Планът предвиждаше да се построи мост през езерото Вая в града, което е част от екомрежата “Натура 2000″ и приютява множество диви птици. Планът предизвика екоброжение и мостът не се състоя.
Името на Тихолов нашумя отново в началото на тази година покрай скандала „Дюнигейт“. Оказа се, че той е автор на подробния устройствен план за застрояването на дюните в Несебър, купени евтино като земеделска земя от агроминистерството. Нещо повече, той излезе в списъка на кандидатите за придобиване на земя от земеделското министерство за строителство на хотели. Тихолов е и автор на множество подробни устройствени планове в района. “Очевидно е много добър в ПУП-овете в тези райони”, коментира саркастично тогавашният министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.
Последно архитектът, който е преподавател в Университета по архитектура (УАСГ) в София, нашумя със скандалния хотел, построен пред базата за водни спортове на Националната спортна академия в Несебър. Видно както с просто око, така и от геодезично заснемане, поръчано от ръководството на НСА хотелът е на самия плаж, което противоречи на серия закони и на конституцията. Освен това с вратичка в закона той е бил построен много по-висок от допустимото за зоната на брега. Впоследствие преди няколко месеца парламентът въведе 5-годишна забрана за строителството в базата на НСА, от която бе изключен един-единствен строеж – този на Тихолов. Той е на обща фирма на архитекта и общинския съветник в Несебър Георги Георгиев.
“Мога да кажа само, че г-н Орешарски явно е сбъркал с експертизата, възможно е да е бил подведен”, коментира председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев. Тъкмо Белев подаде сигнала за строежа на дюните в Несебър до институциите. “Тихолов направи един общ устройствен план на Царево, който предвиждаше 75 000 нови легла в природен парк “Странджа”, което е достатъчно показателно какъв експерт е. А при подробния устройствен план на фирма “Сле груп” (инвеститор в парцела с дюните – бел. ред.) си бе позволил да сложи граница между зона А и зона Б (устройствените зони на черноморското крайбрежие – бел.ред.), макар че всичко там попада в зона А. Не му трябва на Орешарски такъв експерт”, добави Белев.
Справка в търговския регистър показва, че Калин Тихолов участва като собственик в 15 дружества и се води управител в 9. Сред съдружниците му са Младен Мутафчийски, както и един от основателите на ВИС Антон Вергилов Боянов.