сряда, 14 август 2013 г.

Актуално!

60 турски радиостанции тероризират морския ефир! Ламбо пише жалба

Близо 60 турски радиостанции нагло тровят радиоефира във Варна под безучастния поглед на
Комисията за регулиране на съобщенията и парламентарната комисия по медии и култура.
Заради бездействието на държавните чиновници и депутатите десетки хиляди родни туристи, пътуващи до Бургас и Варна, са притиснати от пронизителната чалга и маанетата, които щедро се леят от честотите на нашата съседка.
Единственото българско радио, което с мъка пробива турските си колеги в участъка Созопол-Бургас, например, е националното. Старомодната му стилистика обаче спокойно може да докара тежка депресия на летовниците още преди да са видели солените цени на курортите ни.
Председателят на Комисията по медии и култура към парламента Стефан Данаилов сезира външния министър Кристиан Вигенин и Комисията за регулиране на съобщенията за нашествието на турските радиостанции по Южното Черноморие у нас. Той е написал открито писмо до външния министър Вигенин и до КРС.
"Настоятелно отправям молба Комисията за регулиране на съобщенията да ме запознае с фактите около този казус. Бих желал да получа по-подробна информация относно това кои клаузи от кои международни споразумения се нарушават, кои радиостанции, от кога и в какъв обхват разпространяват програмите си на територията на нашата страна, като нарушават международни договорености, какви действия са предприети до този момент от страна на КРС", пише проф. Данаилов в писмото.
"Считам, че на основание чл.30, т.19 от Закона за електронните съобщения КРС следва да предприеме необходимите действия и да направи съответните постъпки пред Международния телекомуникационен съюз (ITU) и регулаторния орган в областта на съобщенията на Република Турция относно цитирания двустранен проблем, като потърси съдействието и на компетентните български държавни органи за окончателното преустановяване на така наложилата се практика", посочва още Стефан Данаилов в писмото си.