понеделник, 4 ноември 2013 г.

Актуално

Умря солдатът - Альоша

Почина прототипът на Альоша Алексей Скурлатов. Ветеренът от Втората световна война, на
който е кръстен паметникът на Бунарджика, е издъхнал на 92 години тази нощ в родното си село Налобиха, в Алтайския край, съобщава РИА Новости, цинтирана от vseruss.com.
 92-годишният ветеран от Втората световна война Алексей Скурлатов, станал прототип на паметника Альоша, е починал на 92 години в родното си село Налобиха, Алтайския край, съобщават руските медии. Скурлатов е издъхнал в неделя срещу понеделник.

До последните си дни той е живял в родното си село Налобиха в семейството на дъщеря си, описва ИТАР ТАСС.
Паметникът на Альоша, за който в България са композирани и песни, е от 1957 г., но се разбира, че Скурлатов е бил прототип за него едва през 1980 г. През 1944г. той участва във възстановяването на телефонна линия в Пловдив, където се сприятелил с местен служител в телефонната станция. Смята се, че българинът е предал снимката на Скурлатов на скулпора Васил Радославов, който на нейна основа създава 11-метровата железобетонна фигура.


Скурлатов е на фронта от септември 1941 г., участвал е в битката при Курск и освобождаването на Харков, Николаев и Вознесенск. Отличен е с два ордена "Червена звезда", като втория получава 68 години по-късно. У дома се завръща през 1946г., след което работи като бригадир на машинно-тракторна станция, комбайнер, шлосер, инженер. Пенсионира се пред 1983г., но продължава да работи като механик в местен ремонтен завод.