понеделник, 4 ноември 2013 г.

Актуално

Бунт блокира пътя Русе-София

Протестът на хората от Телиш срещу евентуалното откриване на лагер за бежанци излезе на
пътя и блокира движението на автомобили, съобщи bTV. Протестиращите поискаха на място да дойде областния управител на Плевенска област, и кмета на град Плевен, за да разясни какви са намеренията на властта за евентуалното откриване на лагер за нелегални бежанци.
До появата на двамата няма да има освобождаване на платното, заканват се хората от Телиш.

Хората са обезпокоени от факта, че едва 960 души живеят в селото. Тук се говори, че ще бъдат настанени 2000 души, но не е ясно дали става въпрос за терористи или за затворници, каза кметицата на Телиш Нели Дакова. Може да плъзнат епидемии и не се знае докога ще действа този бежански лагер. Не ни успокоява информацията, че той ще бъде от затворен тип и бежанците няма да могат да се разхождат свободно, отсече Дакова. Телиш е близко до два големи язовира, близо е АЕЦ „Козлодуй“ и газовото находище в Девинци, припомни кметицата. През последната година и половина тук е регистрирана и разкрита само една кражба.

Не искаме цигани и бежанци в нашето село, страхуваме се от нападения и кражби, каза възрастен мъж от селото. Старица от Телиш се опасява, че сред бежанците може да има убийци и наркомани.

Само за десетина минути се образува огромна километрична опашка от ТИР-ове, които използват много активно този маршрут и вече припламват искри между шофьорите и блокиращите движението. Някои от водачите се опитват да преминат по обиколни пътища, но са блокирани и остават на място.