сряда, 11 декември 2013 г.

Ердоган с претенции към цяла Тракия

„Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово,
Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион”, заявил Ердоган в предизборно изявление за местните избори в Кешан. Думите му бяха посрещнати остро от Гърция.

„Турският премиер се опитва да разшири турските завоевания и искания на целия Балкански регион”, пише вестник „Та Неа”.

„По този начин Ердоган продължава с провокациите за връщане на стария, но никога незабравен план за възкръсване на „Турската република Тракия”, в която освен територии от Гърция има територии и от Южна България и Централните Балкани”, добавя изданието.

„Ердоган е невероятен – и Солун е Тракия”, пише от своя страна „Имерисия”. Медиите в южната ни съседка подчертаха, че думите на Ердоган са крайно неприятелски спрямо Гърция, която се опитва да изгражда мостове и да преодолее проблемите. Такива изказвания само създават нови пречки по пътя на изглаждането на отношенията между двете страни, допълват журналисти. Изказването на Ердоган беше направено дни след посещението му в Атина.
София обяви, че "за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост" и припомни славната история на страната.

Властите в Атина също официално осъдиха изказването на турския премиер. „Трябва винаги да се внимава при историческите изказвания, особено в регион като Балканите.


Днес единственият критерий е зачитане на международното право и правилата, които се основават на добросъседските отношения, които от своя страна почиват на уважаване на териториалната цялост и суверенитета на държавите от региона”, заявил говорителят на гръцкото външно министерство Константинос Кутрас.

Това не е първото скандално изявление на Ердоган. Наскоро той обяви, че Косово е турско и заяви, че не съществува държава Кипър.