четвъртък, 13 февруари 2014 г.

Забраниха Луковмарш

Столична община няма да разреши про Тази година имаше подчертана обществена реакция срещу провеждането на Луковмарш. Седмица преди датата граждани се събраха на мирно шествие в знак на протест, а по-късно от ДПС и от "Шалом" осъдиха събитието като проява на расизъм и ксенофобия, и призоваха общината да го забрани.веждането на шествието в памет на ген. Христо Луков, известно като "Луковмарш".
Луковмарш се организира всяка година от 2003-а насам в памет на генерал Христо Луков – български офицер и Министър на войната 1935-38 г. Като министър Луков разформирова наложения Военен съюз и въстановява силно намалената от Ньойския договор Българска армия, цялостно я реорганизира, превъоръжава и модернизира, което му спечелва много привърженици.
През 1932 г. той е избран за лидер на Съюза на българските национални легиони (СБНЛ) – младежка патриотична организация, проявила симпатии към политиката на Германия и поради това обявена от комунистите за фашистка. Няма автентични документи, че е бил настроен антиеврейски, но са запазени думите му пред легионерите: "България има свой път и ние ще се ръководим само от нашите интереси".
Убит е на 13 февруари 1943 г., пред очите на дъщеря му, от членовете на терористична група на БКП Иван Бураджиев и Виолета Якова.