понеделник, 14 юли 2014 г.

Връщат на вложителите в КТБ до 100 хил. евро

Премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов са обещали по време
на консултациите при президента да актуализират бюджета и тавана на дълга, както и бюджета на здравната каса. Това обяви на излизане лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Дефицитът в бюджета ще бъде поне 3% може и повече, обясни Борисов. Политическите лидери не са постигнали консенсус каква сума да бъде изплащана на вложителите в КТБ и затова най-вероятно това ще стане по закон - до 100 хиляди евро.
„Мисля, че от премиера Орешарски и министър Чобанов можем да кажем, че сме доволни, съгласиха се да актуализират бюджета, тавана на дълга и НЗОК. Остава да кажат с колко, как и затова с г-жа Цачева се разбрахме при дневния ред в НС да чакаме тази дата. С колко и как ще се внесат промени, това ще се решава в парламента”, заяви още лидерът на ПП ГЕРБ.

На консултациите Борисов отново е поставил въпроса за оставката на управителя на БНБ Иван Искров, както и на вътрешния министър Цветлин Йовчев и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

Не постигнахме консенсус, така Бойко Борисов отговори на въпрос дали участниците в консултациите са се разбрали за проектозакона, предложен от БНБ. Остава действащият закон, уточни лидерът на ГЕРБ. ГЕРБ са били съгласни да се гарантират по-големите депозити, но само ако падне банковата тайна върху тях.