петък, 17 октомври 2014 г.

ББЦ не били готови за преговори, според ГЕРБ

Представителите на ГЕРБ и ББЦ не се разбраха за съвместна работа, свързана със съставяне на
правителство. Това стана ясно на съвместния брифинг след края на днешните консултации, които бяха много по-кратки от тези с БСП, ДПС, РБ и ПФ.

"Преговорите между ГЕРБ и "България без цензура" бяха кратки, тъй като не можеха да продължат като разговори по същество. Причината е, че ние поставихме изискването преговарящите от "България без цензура" да изразяват позицията на политическата сила, а не личните си мнения, но не получихме достатъчна увереност за това". Това заяви Румяна 

Бъчварова от преговарящите на ГЕРБ.
По думите й преговарящите от страна на ББЦ имат нямат готовност да покажат партийна позиция. "Затова ни се отказахме от преговорите и минахме на информационен режим - информирахме ги за политическите изисквания и рамка на нашите намерения за създаване на следващо правителство", добави още Бъчварова.

Представителите на ГЕРБ обявиха пред цяла България, че колегите им от ББЦ изразили готовност  в рамките на първия мандат да отстъпят от своите предизборни обещания. "Това ни притесни. Такова разминаване между предизборна програма и сегашни намерения не може да бъде легитимирано. Още повече - едва ли е легитимирано от хората, които са гласували за тях. Водим разговорите си с всички политически сили. Освен за управление, но и от уважение и с желание да установим обстановка на диалог, на колегиално отношение. Но ги водим и преди всичко от уважение към българските избиратели и техния вот, който са дали", заявиха от ГЕРБ и добавиха, че не възнамеряват да се консултират отново с хората на Николай Бареков.