вторник, 14 октомври 2014 г.

ГЕРБ мина и през ДПС!

Ние се срещнахме днес с представителите на ДПС, въпреки, че още в нощта на изборите
обявихме, че няма да управляваме с тях. Днес обсъдихме с тях общите неща, които ни сближават, така и различията, заради които не можем да управляваме., заяви Цецка Цачева след края на преговорите с ДПС.

От тези 18 приоритета, по 12 от тях имаме пълно съвпадение с ДПС, по шест имаме принципно съвпадение с различия в детайлите, но това са теми, по които разговорите могат да продължат. Това заяви на брифинг в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ след проведените консултации с ДПС. Темите, по които имат съгласие са за евроатлантическата ориентация на България и изпълнени на международните ангажименти, икономическия растеж и стимулиране на инвестициите, инфраструтурните проекти, за връщане на доверието на европейските партньори и възстановяване на плащанията. „Интересно и изненадващо постигнахме съгласие и по точка „Сигурност” – присъединяване на България в Шентген, спиране на незаконната имиграцията.

Останаха различията по отношение на Сметната палата – модела, който беше въведен от предходното правителство и мнозинство”, коментира Менда Стоянова.
Стоянова посочи, че и по въпроса с банковата стабилност и КТБ имат сходни позиции и се обърна към вложителите с думите да имат търпение и да вярват, че ще търсим най-доброто решение за КТБ. „Искаме да получат всичките си пари, като гарантираните могат да бъдат сигурни. С колегите се обединихме, че е необходима външна експертиза”, посочи Менда Стоянова.

„Обединихме се, че трябва да има законови промени, които да доведат до промяна в ръководството на БНБ, която включва липса на партийни квоти и се обединихме, че за КТБ, както и за всички останали случаи, трябва да има пълна публичност на средствата на вложителите и кредитополучателите”, каза още Менда Стоянова.

Вчера председателят на партията Лютви Местан обяви нашата подкрепа на кабинет на малцинството, но неподкрепа на всяка националистическа формация. Това заяви на брифинг в парламента Йордан Цонев от ДПС след проведените консултации с ГЕРБ.  „Подкрепа на кабинет на малцинството сме принудени да направим по две причини – нашето национално отговорно мислене, че на България не й трябват нови избори. ДПС прояви такова мислене, когато пое курса на плавен преход към политическа стабилност”, добави Цонев.

„Пред нас има два възможни изхода – да подкрепим кабинет на малцинството, другия избор е да отидем към нови избори”, заяви Цонев и добави, че ще подкрепят кабинет на малцинството, за да има политическа стабилност. „Не можем да подкрепим коалиция на малцинството, защото няма такова политическо животно. Има кабинет на еднопартийното малцинство, но коалициите се правят за мнозинство”, обясни Йордан Цонев.