събота, 11 октомври 2014 г.

Къртица с по-висок ранг от Сноудън ще прави сензационни разкрития!

Нова къртица с много по-висок ранг от Едуард Сноудън може скоро да разкрие сензационни тайни около операциите на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ. Това става ясно от документален филм за бившия компютърен експерт от американското разузнаване, който се укрива в Москва, след като избяга от Съединените щати през 2013 г.

На кинофестивал в Ню Йорк се състоя предпремиерно представяне на произведението, озаглавено „Гражданин 4“ и създадено от журналистите Глен Грюнуолд и Лора Поатра. След края на прожекцията публиката скочила на крака и ръкопляскала бурно. Кадри от филма, който е на холивудската компания „Уейнстийн“, са заснети в хотел в Москва, където двамата репортери разговарят със скандалния експерт от АНС,  разкрил хиляди страници със секретни документи на американското разузнаване. Грюнуолд и Сноудън се опасявали,че може да ги подслушват и затова си разменяли писмени бележки. Когато журналистът му съобщил, че в АНС има втора къртица, която е с много по-висок ранг, Едуард Сноудън бил направо шокиран. Лицето му изразило страхотна изненада и било уловено от камерата в едър план.

Документалният филм отправя сериозни обвинения срещу президента Барак Обама, че лично ръководи широкомащабната кампания за събиране на данни за милиони хора, което е грубо нарушаване на личните права и свободи, залегнали в Конституцията на САЩ. Наблюдатели предвещават, че администрацията на Белия дом може да отговори на обвиненията със строги контрамерки и дори да преследва съдебно двамата журналисти.

Най-малко милион и двеста хиляди американци са във фокуса на операциите за следене, организирана от най-голямото шпионско ведомство в САЩ, става ясно от документи, използвани от авторите. Лора Поатра изразява опасения, че тя също фигурира в списъка с хора от специален интерес за АНС. Друг интересен факт, залегнал в документалното произведение, е, че бившата танцьорка Линдси Милс, която от 10 години е приятелка на Сноудън, сега живее с него в Москва. По данни на пресата тя пристигнала при него през юни т.г.

Не се посочва кога е бил заснет филмът. През юли т. г. Грюнуолд и Поатра тайно посетили руската столица, за да покажат на Сноудън кадри от лентата. Кинокритици дават блестяща оценка за начина, по който е показано как 29-годишният Едуард Сноудън е предпочел да остане в сянка, предпочитайки  частния си живот пред възможността да се превърне в световна знаменитост.  Преди обявяването на тазгодишните Нобелови награди пресата в Щатите направи спекулации, че Сноудън може да бъде номиниран за мир - приз, който преди бе връчен на Барак Обама.

Филмът описва цялата драматична история на Едуард Сноудън, който на 20 май 2013 г избяга в Хонконг от Хавайските острови, където живееше с приятелската си Линдси. На 9 юни същата година световната преса разпространи първите му скандални разкрития за тайното следене на милиони хора от АНС. Две седмици по-късно Държавният департамент на САЩ обяви за невалиден паспорта на беглеца.

Ден след това Сноудън обяви, че ще отлети за Хавана, но неочаквано се появи на международното летище „Шереметиево“ в Москва. Там той прекара 39 дена. На 1 август 2013 г по лично нареждане на руския президент Владимир Путин Едуард получи убежище в страната за една година. През август 2014 г. руските власти удължиха престоя му с още три години.

Познавачи на Холивуд смятат, че е напълно възможно след документалния филм за Сноудън американската киноиндустрия да направи и игрален екшън за него. Наблюдатели посочват, че обвинителният характер на сегашното произведение, зад което стои най-голямата холивудска компания „Уейнстийн“, е признак, че влиятелни кръгове от филмовата индустрия, която досега подкрепяше Обама с много пари,  се обръщат срещу него заради неспособността му да реши много от проблемите в САЩ.