четвъртък, 18 декември 2014 г.

Историческо решение - Съединените щати и Куба се сближават! Вижте как 56 години се противопоставяха

Американският президент Барак Обама обяви вчера историческо решение - Съединените щати и Куба възстановяват дипломатическите си отношения. Решението е взето след дълъг телефонен разговор с кубинския лидер Раул Кастро, и с посредничеството на папа Франциск.

Противостоенето между САЩ и Куба започва преди 56 години.

Началото му е навръх новата 1959 година, когато отрядът на Фидел Кастро влиза в столицата Хавана.

Ето и хронологията на събитията оттогава до днес.

1 януари 1959 г. Фидел Кастро сваля президента Фулхенсио Батиста.

1959 г. Куба започва да национализира американската собственост на острова. В отговор САЩ налагат постепенно търговски санкции. Куба на свой ред се обръща за икономическа помощ към СССР. По същото време започват масови бягства през Флоридския проток. До днес стотици хиляди кубинци са преплували разстоянието от близо 150 километра с лодки, салове и дори автомобилни гуми. Вероятно десетки хиляди са удавените.

Март 1960 г. Президентът на САЩ Дуайт Айзенхауер дава зелена светлина на ЦРУ да обучава кубински бегълци да свалят Кастро.

19 октомври 1960 г. САЩ спират всякакъв износ за Куба.

3 ануари 1961 г. САЩ късат дипломатическите си отношения с Куба и затварят посолството си в Хавана.

17 април 1961 г. Американският президент Джон Кенеди изпраща 1500 обучени от ЦРУ командоси в местността Плая Хирон в Куба, за да свалят Фидел Кастро. В резултат САЩ претърпяват първото си военно поражение на американския континент. Кастро на свой ред засилва властта си и задълбочава връзките на острова със СССР.
14-28 октомври 1962 г. Избухва Карибската криза. Американски разузнавателен самолет засича съветски ракети със среден обсег на действие в Куба. След двуседмични напрегнати преговори Никита Хрушчов се съгласява ракетите да бъдат демонтрани.

9 февруари 1963 г. Джон Кенеди забранява на американските граждани да пътуват до Куба и да извършват финансови трансакции от и до там. Това е началото на същинското ембарго, нанесло тежки щети на кубинската икономика за половин век напред.

19 март 1977 г. Американският президент Джими Картър облекчава ограниченията за пътувания до Куба.

Кораб с бежанци от Куба наближава Флорида по време на Мариелското бягство.
1 септември 1977 г. САЩ отварят бюро за защита на американските интереси в Хавана, която
технически е част от посолството на Швейцария. Куба също отваря свое бюро във Вашингтон.

1 април 1980 г. Автобус на градския транспорт в Хавана с петима души се врязва във входната врата на посолството на Перу. Петимата получават политическо убежище. В отговор Фидел Кастро вдига охраната на дипломатическия квартал и за кратко време в посолството се събират над 5000 души. Избухва хуманитарна криза. На 20 април Кастро заявява на намиращите се в дипломатическата мисия "да се махат". Хиляди лодки, малки и големи кораби пристигат от САЩ да вземат бегълците от пристанището Мариел. Започва Мариелското бягство. 125 000 кубинци напускат острова. Кастро обаче е пуснал сред тях криминални престъпници и психично болни хора.
19 април 1982 г. Президентът Роналд Рейгън връща забраната за пътуванията до Куба и затяга още повече търговските санкции срещу нея.

6 март 1996 г. Американският Конгрес приема закона "Хелмс-Бъртън", който засилва още повече ембаргото срещу Куба. С малки изключения законът е разкритикуван от чуждите правителства и хуманитарни организаци.

12 септември 1998 г. САЩ арестуват в Маями петима кубинци и по-късно ги осъждат за шпионаж.

13 април 2009 г. Президентът Барак Обама вдига всички ограничения за семейни пътувания и парични преводи до Куба. Разрешени са посещенията на острова с религиозна или образователна цел.

3 декември 2009 г. Служителят на американската организация USAID Алън Грос е арестуван в Хавана. Той е обвинен във внасяне на комуникационно оборудване и предаването му на кубинци. Обвинен е и в "действия срещу независимостта и териториалната цялост на държавата" и осъден на 15 години затвор.

14 януари 2011 г. Обама смекчава още повече ограниченията, като парични преводи вече могат да се правят от и до хора, които не са членове на семействата. Летищата в САЩ получават разрешение да допускат полети от и за Куба.

17 декември 2014 г. Куба освобождава Алън Грос по хуманитарни причини. САЩ пускат трима души от т. нар. кубинска петорка. Другите двама са освободени преди. Хавана и Вашингтон се споразумяват да започнат нормализиране на дипломатическите си отношения и всяка държава да отвори посолство в другата.

Дори и след разпадането на СССР Куба остана най-верният съюзник на Москва. От днес това вече е история. Затова и много дипломати коментират, че Обама е нанесъл поредния удар на Путин.