четвъртък, 8 януари 2015 г.

Посолството на САЩ в София подслушва телефони и интернет на българите

В над 80 американски посолства по целия свят, включително и в това в София, имa разположено оборудване за събиране на информация от радио и електронно подслушване.

Това написа в интернет известният британски разследващ журналист Дънкан Кемпбъл.

Тези съоръжения са на „Специалната служба за събиране на данни“ /The Special Collection Service (SCS) към Агенцията за национална сигурност (АНС) и Централното разузнавателно управление (ЦРУ)/.

Такова оборудване има в посолствата в Европа, Южна Америка и Близкия Изток. На покрива на всяка сграда или на последните й два етажа, които са без прозорци, има устройства за скриване на антените за подслушване на мобилни телефони, безжичен интернет, радио наблюдение и устройства за „събиране“ на информация от комуникацията между градската и държавната управа.

В Берлин американското посолство се намира в непосредствена близост до Бранденбургската врата и има директен изглед към Бундестага и кабинета на канцлера Ангела Меркел. Списание „Шпигел“ написа, че площадката на покрива на сградата на посолството е била използвана за подслушване на комуникациите на германското правителство и бизнеса в страната.

В Женева американското посолство гледа към централата на ООН и има поне един етаж без прозорци за оборудване за подслушване. В Загреб посолството също има подобна структура на покрива, а последният етаж няма нито един прозорец.

В посолството в България ситуацията не е по-различна, пише Кембъл и публикува снимка на посолството. То се намира южно от центъра на София, като последният му етаж е без прозорци, подобно на останалите сгради на американски посолства.

Всяка сграда на американско посолство, в която има оборудване за подслушване, има поне един етаж без прозорци, както и навеси и постройки на покрива. Всички те изглеждат сякаш в тях има асансьор или климатици. Понякога има светли на цвят панели, които представляват диелектрични „радио прозорци“, които позволяват на всички видове радио сигнали да бъдат прихванати. Тези панели са направени от специален материал, който не провежда електричество. По този начин слабите радио сигнали от всички краища на града се улавят по-лесно.

Често зад радио прозорците има различни специални антени, сателитни чинии за събиране на всякакви видове информация от търговски и цивилни мобилни телефони и интернет трафик.

Секретните устройства за подслушване не се проверяват, а са под закрилата на дипломатическия имунитет.

Консултантът на „Шпигел“ Дънкан Кемпбъл засне филм в подобно изведено от експлоатация британско съоръжение, в което са използвани същите техники, прилагани и сега от САЩ и Великобритания за шпиониране на европейските столици. Разследванията на Кемпбъл през 1999 г. разкриха по телевизията как Великобритания тайно е подслушвала и анализирала цялата международна кореспонденция на Ирландия. По-късно тези дейности бяха осъдени като незаконни от Европейския съд за правата на човека

Няма коментари:

Публикуване на коментар