събота, 7 март 2015 г.

Около 2000 човека държат 7,05 трилиона долара

Еван Шпигел (вляво) и Боби Мърфи на церемония 
на списание “Тайм”
“Не бяхме готини в колежа, затова се опитахме да направим неща, които да бъдат готини.” Това разказва за списание “Форбс” през 2013 г. Боби Мърфи за себе си и своя колега Еван Шпигел. Най-вероятно, без да подозира, че две години по-късно те ще станат най-младите милиардери в годишната класация на изданието.

Двамата се срещат, докато учат в престижния университет “Станфорд”. Еван е син на двама адвокати, а Боби има смесена кръв - майка му емигрира от Филипините. Мърфи е математик и учи магистратура по компютърни науки, докато Шпигел е в програмата за компютърен дизайн. Започват да работят заедно по разработването на онлайн софтуер, който така и не потръгва.

Докато един ден техен колега от “Станфорд” - Реджи Браун, предлага да направят приложение за снимки, които изчезват. Шпигел решава да предложи на Мърфи, който току-що се е дипломирал, наистина да разработи приложението.

Решават да го

кръстят Picaboo

Но след писмо от компания, която държи правата върху името, го променят. То вече се казва Snapchat и днес милиони хора използват, а на създателите си носи огромно състояние.

Покрай работата по него Еван Шпигел - най-младият милиардер в света сега, така и не успява да се дипломира. Всъщност му остават само три лекции, преди да завърши. Които така и не покрива.

Той и Мърфи пускат приложението си за свободно ползване през 2011 г. от лаптоп в хола на родителите на Шпигел. Две години след това в социалната мрежа се споделят повече от 350 милиона изображения на ден. 9 процента от потребителите на смартфони в САЩ използват Snapchat, 26 процента от които са между 18 и 29 години. И Шпигел - на 24 г., и Мърфи - на 25 г., са в тази възрастова група.

А от бранша, в който те работят, са и най-многото милиардери в класацията. Такъв е и човекът на 1-о място в нея - създателят на “Майкрософт” Бил Гейтс със 79,3 млрд. долара.
Втори в нея е Карлос Слим Елу - собственикът на телекомуникационната компания “Телемекс”, с $ 72,9 млрд. Между другото, от миналата година мексиканецът държи контрола и върху компанията “Телеком Австрия”, част от която е и българският “Мтел”.

Трети в класацията на “Форбс” е главният изпълнителен директор и най-голям акционер на американското холдингово дружество “Бъркшир Хатауей” Уорън Бъфет. Той има 71,7 млрд. долара.

Много са статистиките, които специалистите правят след излизането на класацията на “Форбс” в понеделник. Една от тях показва, че тази година има рекорден брой милиардери под 40 г. Както и че има голям спад на руските представители в нея.

От миналогодишните

111 в класацията

вече има само 88 руснаци

Спадът се обяснява с падащите цени на горивата, нестабилната валута и западните санкции заради кризата в Украйна.

138 от предишните милиардери в класацията не присъстват в списъка тази година. Сред тях е и дизайнерът Майкъл Корс.

Но негови колеги успяват да задържат позициите си. Джорджо Армани е на 174-о място със 7,6 млрд., а Ралф Лорън - на 193-о със 7 млрд.

Създателят на “Междузвездни войни” Джордж Лукас също е в класацията. И заради продажбата на правата на поредицата на “Дисни” той се нарежда на 309-о място с 5 млрд. долара.

Колегата му, филмовият продуцент Стивън Спилбърг, е доста след него с 3,6 млрд. долара. Най-известната тв водеща - Опра Уинфри, вече е 603-а, след като миналата година беше на 580-о. Състоянието ѝ сега се оценява на 3 млрд. долара.

Най-много са милиардерите от САЩ - 536 души, следвани от Китай с 213. На трето място е Германия със 103-ма.

Класацията на “Форбс” за най-богатите хора в света се прави всяка година от 1987 г. насам. Тя излиза през март, а основен принцип е, че не включва крале и диктатори, чието състояние идва от позицията им.

Всяка година списанието наема екип от над 50 души, които да следят активността на най-богатите хора в света. Изпращат се предварителни проучвания към тези, които могат да бъдат включени в класацията. Някои отказват да отговарят на каквито и да е въпроси, други съдействат на списанието, без да влизат в детайли, а трети се опитват да набъбват сумите, които притежават.