четвъртък, 14 май 2015 г.

Брад Пит снима филм за „Шеврон“

Народът на Еквадор се опитва да спре снимките на документален филм, продуциран от Брад Пит, за щетите, нанесени на околната среда в латиноамериканската държава от американската енергийна компания „Шеврон“. През 2011 г. те бяха осъдени да платят на страната най-високата в историята на международното право глоба – 9,5 милиарда долара. Същата година енергийната компания получи петгодишно разрешително за търсене и проучване на шистов газ в Североизточна България. Парламентът обаче наложи мораториум върху така наречения фракинг – технологията на хидравлично разбиване, чрез което се проучва и добива газ от шисти.

В Туитър тръгна кампания с хаштага #BradDoTheRightThing (Брад, направи това, което е справедливо – бел. ред.) с цел да убедят холивудската звезда да се откаже от проекта си. Продуцентската компания на актьора – Plan B – придоби правата върху книга, посветена на осъждането на „Шеврон“, „за да направи евентуално филм по случая“, твърдят организаторите на инициативата срещу лентата. Те се опасяват, че филмът по книгата ще отрази по-скоро версията на петролната компания, която оспори присъдата пред международния съд, като обвини властите в Кито в измама.

„Брад Пит би трябвало да разбере опасенията на народа на Еквадор относно намеренията му да направи филм, който ще разпространява лъжи и дезинформация“, посочват активистите срещу лентата в отворено писмо, разпространено в интернет, в което се обръщат лично към актьора: „Ние знаем, че ти ще постъпиш правилно и че ще направиш всичко възможно тези лъжи никога да не стигнат до големия екран“.

Кампанията получи подкрепата на президента на Еквадор Рафаел Кореа, който призова да изпращат на звездата туитове, „за да му обяснят, че е манипулиран“. Кореа, който е изтъкната фигура от левицата в Латинска Америка, покани в миналото известни личности от цял свят да посетят страната и да видят на място щетите върху околната среда, причинени от „Шеврон“.

Жителите на еквадорското поречие на Амазонка твърдят, че големи площи от тропическата гора са били унищожени от „Тексако“ (придобити от „Шеврон“ през 2001 г.), които изхвърляли замърсени води и вместо да почистват петролните си разливи, просто са ги оставяли открити или са ги засипвали с пръст. Така нефтените отпадъци са се просмукали в почвите и са унищожили местните водоизточници. Фермерите твърдят, че не могат да отглеждат земеделска продукция или животни в тези райони заради замърсяването.