събота, 9 май 2015 г.

Симеон изпрати писмо до Патриаршията

Симеон Втори е изпратил писмо до Светия синод, заради острите обществени реакции след решението му от края на април той да бъде споменаван в литургиите на християнските празници като цар на българите. Решението бе критикувано от общественици и политици, а в средата на седмицата русенският митрополит Наум заяви, че решението на Синода е имало само пожелателен характер.

В писмото, публикувано на сайта на Българската патриаршия, Сакскобургготски открито разказва, че през 1943 г. е получил царско помазание. Това е станало в дворцовия параклис „Св. ап. Петър и Павел“ от членовете на тогавашния Свети синод.

„Точно преди 60 години в деня на своето пълнолетие, положих отредената от Търновската конституция клетва неизменно да служа на своя народ“, пише Сакскобургготски. Той разказва за миропомазването и изтъква, че през целия си живот е пазил православната вяра, полагал е „непрестанни усилия за помирение и преодоляване на каквото и да е разделение“, а единството и мирът в Българската православна църква са били от първостепенна важност.

„В настоящия момент, макар синодалното решение да благославя молитвена форма, принудително отменена под натиска на атеистичната власт и която не застрашава по никакъв начин съществуващия днес конституционен ред, стана повод за необективни тълкувания, грозни внушения и жалки спекулации, които внасят смут в обществеността и дори в очите на Синклита.

Предвид това, моля, Ваше Светейшество и Високопреосвещените митрополити молете се, както всякога досега, преди всичко за целокупния ни народ, а за този, който Ви целува десницата, помолете се тихо в сърцето си“, завършва писмото на Симеон Сакскобургготски.