понеделник, 13 юли 2015 г.

Мая Манолова е официално кандидат за омбудсман

Депутатката от БСП Мая Манолова официално е кандидат за омбудсман. Кандидатурата й е издигната от Института за модерна политика, гражданско движение ДНЕС, Центъра за защита на правата в здравеопазването и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Неправителствените организации вече са внесли в Народното събрание своето предложение.

Според вносителите на кандидатурата на Манолова, омудсманът трябва да е реален защитник на гражданите и обществения интерес, а не адвокат на властта. Според тях на този пост трябва да се избере личност с широка публична известност, която познава механизмите на държавното управление и е доказала на дело, че може да бъде коректив на силните на деня. Според НПО-тата Манолова отговаря на тези критерии.

"Институцията на омбудсмана има нужда от нова енергия, защото се изгуби от обществения хоризонт през последните години, бяга от горещите правозащитни въпроси и не поставя ясно неудобните теми пред изпълнителната власт. Мая Манолова има потенциала да извади омбудсмана от това латентно състояние", аргументират позицията си организациите.