събота, 25 юли 2015 г.

Ще къпят Бойко с „чудотворна“ вода

На 10 август премиерът Бойко Борисов ще бъде окъпан с вода от кладенеца при Голямата базилика в първата българска столица Плиска.

При разкопките на Свещения кладенец на базиликата вчера „в 11.14 ч. са се появили първите капки от чудотворната вода“, съобщи час и половина по-късно директорът на НИМ. Местен бизнесмен осигурил помпа за ваденето на водата, за да се разчисти кладенецът напълно, а археолозите се надявали, че до 10 август ще се събере достатъчно вода „за да окъпят за здраве и успех премиера“. В този ден Борисов ще реже магистрална лентичка в региона.

За реставрация на Голямата базилика в Плиска кабинетът отпусна 500 000 лв., а НИМ прави кампания да набере средства, защото са необходими 8 млн. лв., съобщава проф. Димитров. КРИБ и Камарата на строителите вече обявили, че ще участват. По думите на проф. Димитров базиликата в Плиска по форумите е наричана „Българския Партенон“ или „Българския Колизеум“, понеже тя е най-голямата сграда, построена от „древните българи“, както Партенонът и Колизеумът са най-големите сгради, съответно на древните гърци и римляни.

Но Партенонът е по-малък (59 м дълъг) от Голямата базилика (102.5 м), а Колизеумът е сграда, осквернена с кръвта на десетки хиляди християни, загинали там като гладиатори, напомня  Димитров. Докато Голямата базилика и манастирът около нея са пръскали духовна светлина за българския народ и за други народи. В нея са написани богослужебните книги, с които са покръстени Русия, Сърбия, Черна гора, Молдова и Румъния, казва той.

Според археолозите обаче на мястото в ранното Средновековие е имало изворче (аязмо) и там е направен кладенецът и вграден в южния кораб на базиликата, за да се ползва от вярващите като свещена вода. Такава практика е имало и в други църкви.