сряда, 15 юли 2015 г.

Казваме „OXI“ за спасяването на Гърция от общия фонд на ЕС

"OXI!" Такъв ще е отговорът на България на въпроса съгласна ли е Атина да получи пари от Европейския механизъм за финансова стабилност (ЕМФС) като временна мярка да посреще плащанията по дълга си през този и следващия месец. Те са общо 12 милиарда евро и Гърция трябва да намери тези пари, докато преговаря за трета поред помощна програма от спасителния фонд на Еврозоната.

В този фонд, създаден през 2010 година и управляван от Европейската комисия, все още са налични 13,2 милиарда евро. Един от потенциалните планове е те да бъдат използвани за мостов заем за Гърция. Европейската комисия обаче трябва да предложи това, а Съветът на 28-те да го одобри.

Този временен спасителен вариант бе обсъден вчера на заседанието на ЕКОФИН като от българското финансово министерство не направиха коментар каква е българската позиция.
Премиерът бил твърдо "против" използването на ЕМФС за спасяването на Атина. Ако все пак останалите 27 страни членки в ЕС кажат "да", то Борисов щял да внесе искане в Народното събрание за разглеждане, с което НС да вземе решението за българската позиция.
Финансовият механизъм позволява на Европейската комисия да заема средства от международните финансови пазари и да ги предоставя на нуждаеща се страна, като за гаранция служи бюджетът на ЕС. Той поема задълженията на държавата-длъжник, ако тя не ги плати навреме.

При създаването на фонда ЕК получи право да тегли до 60 млрд. евро, като тях бяха използвани над 46 млрд. евро, повечето от които за спасяване на Ирландия и Португалия. Ако сега ЕМФС осигури мостов заем за Гърция, той ще бъде върнат на участващите в него държави от Европейския механизъм за стабилност, когато страната договори нова програма с него, вероятно след седмици.