вторник, 4 август 2015 г.

Щастлива невеста с милионен подарък за беден руски чиновник

Една снимка от пищната сватба на говорителя на Путин Дмитрий Песков и "златното момиче" Татяна Навка запали нов корупционен скандал в Русия.
Повод за вълната от недоволство се оказа часовникът на младоженеца Песков - Richard Mille RM 52-01, ексклузивна серия от общо 30 броя, чиято цена варира между 600 000 и 1 400 000 долара.

"Часовникът на чиновника-младоженец Песков e по-скъп от вашето жилище", пише блогърът-опозиционер Алексей Навални.

Той припомня, че "гласът на Путин" няма как да си позволи подобна луксозна играчка със законно придобитите си доходи, като се има предвид, че не е излизал от държавната администрация от 1989 г. насам.

Навални е направил справка в официалния бутик на Richard Mille, откъдето потвърждават, че моделът на ръката на Песков е в наличност - срещу цена от 620 000 долара (около 37 млн. рубли).
Официално Дмитрий Песков е обявил годишен доход от 9 184 358 рубли (малко над 146 000 долара), два апартамента с обща площ от 217 кв. м, паркомясто от 12 кв. м и лек автомобил Mercedes-Benz G-клас.

От декларацията на говорителя на Кремъл става ясно, че три от петте му деца притежават собственост в още три апартамента по 140 кв. м.

Сватбен подарък за милиони

Вълната от коментари около луксозната придобивка на Песков го принуди да даде обяснения за произхода на часовника.

В интервю за "Ехото на Москва" Песков обяви, че аксесоарът бил сватбеният подарък от булката - екс-олимпийската шампионка по фигурно пързаляне от Торино'2006 Татяна Навка.

"Купен е на доста по-ниска цена, а колко точно - това не засяга никого", заявява той пред радиото.

На уточняващ въпрос кога точно е получил скъпоценния подарък, Песков отказва да отговори и заявява, че няма какво повече да допълни.

"Аз работя цяло лято"

Съпругата му потвърждава официалната версия пред "Комсомолская Правда".
"Аз съм олимпийски шампион. Работя много, включително и през цялото лято. И разбира се - получавам пари за труда си, мога да си позволя да направя един хубав подарък", разказва тя.

Звездата на руското фигурно пързаляне подчертава, че цената, която всички обсъждат в момента, не отговаря на истината.

"Впрочем, защо олимпийският шампион Евгений Плюшченко може да подари на съпругата си скъп гравиран пръстен, а друга олимпийска шампионка не може?", възмущава се Навка.
Доходите на Татяна Навка не фигурират в данъчната декларация на Дмитрий Песков за 2014 г., въпреки че двамата живеят заедно от 2012 г., след развода на Песков с бившата му съпруга Екатерина.

"Нахранете журналистите"

Авторът на сватбените снимки, от които тръгна скандалът - Олег Митвол - даде съвсем различно обяснение на ситуацията:

"Младоженците решиха да се пошегуват. По едно време Песков си размени часовника с един от познатите си, който присъстваше на тържеството. После започна да позира с него. Ние очаквахме, че журналистите ще реагират на този майтап. И не сбъркахме. На следващия ден всички започнаха да пресмятат колко струва часовникът и как така държавен служител може да придобие подобен разкош със скромната си заплата", коментира Митвол.

Никой обаче не потвърди "алтернативното" обяснение на сватбаря, а и Песков не изглежда да се забавлява особено след скандала.
Алексей Навални коментира, че държавните служители, които получават подаръци на стойност над 3000 рубли (около 50 долара), са длъжни да ги декларират и да ги предават на съхранение.

Според нов закон от 2014 г. Песков би могъл да "изкупи" подаръка от държавата, но на пазарна цена - т.е. 620 000 долара.