петък, 21 август 2015 г.

Западна музика в Северна Корея

Огромен екран с преводи на севернокорейски в 
типичния пропаганден стил.
В сряда една от най-известните словенски банди, майсторите на концептуалността в музиката „Лайбах“, стана първата западна рок група, изнесла концерт в Северна Корея. На кадри от събитието се вижда, че публиката е одобрително настроена, макар и не напълно уверена какво да прави на подобно място. Какво точно означава това участие?

„Лайбах“ са популярни с еклектичните си кавър версии на популярни песни – зрителите им в Пхенян чуха редица от тях, дори и парче на „Бийтълс“, а музиката бе съпроводена от прожекции в типичния севернокорейски пропаганден стил – с преводи на местния език, разказва в пространен материал „Би Би Си“.

Но какво имаше в сетлиста на „Лайбах“ в Пхенян? И какво би могъл да означава изборът им на песни?

„Звукът на музиката“

Както бяха обещали и преди пътуването си, „Лайбах“ изпълниха няколко песни от мюзикъла от 1965 г. „Звукът на музиката“. Разбира се, те не ги свирят за пръв път на своя изява – но изборът им да ги представят на севернокорейската публика със сигурност не е случаен.
Филмът всъщност е едно от малкото западни кинопроизведения, които хората в комунистическата страна имат право да гледат. Когато през март журналист от „Венити Феър“ посети Пхенян, местен жител му се оплака, че му се е наложило да изгледа „Звукът на музиката“ повече от сто пъти, тъй като той бил „учебната тетрадка по английски език в университета“.

А и от друга страна не личи историята на филма, която е за семейство, което бяга от нацистка Германия, да смущава властите в Северна Корея…

„Опус“ и Life is Life


Друга песен от програмата – прочутият диско хит на „Опус“ Life is Life, също често се изпълнява от „Лайбах“ на концертите им. Поглед към текста му обаче донякъде обяснява защо той добре се вписва в принципите на самостоятелност и самодостатъчност на тоталитарната страна.

Когато всички даваме силите си / даваме най-доброто

Във всяка минута от часа / не си и помисляме за почивка

И всички ще получите сила / всички ще получите най-доброто

Когато всеки дава всичко / и всяка песен се пее от всекиго.

Би могло, разбира се, изборът на тази песен да е и просто съвпадение.
„Бийтълс“ и Across the Universe

Across the Universe на „Бийтълс“ също е сред често изпълняваните на концерти на „Лайбах“ песни. Парчето е писано в периода, когато Джон Ленън е най-силно запленен от трансценденталната медитация. Заради това и песента е със силна духовна тематика и включва санскритска мантра.

Миналата година обаче един севернокорейски дезертьор каза пред британски медии, че хората от страната му са дълбоко духовни, но изобщо не са религиозни.

„Човешката комуникация с духовния свят е нещо много популярно в Северна Корея, където изниква най-често под формата на предсказания – заяви Джи-Мин Канг. – Както навсякъде по света, когато нещата прелеят чашата, а животът стане непоносимо труден, хората искат да научат какво предстои в бъдещето им.“

„Юръп“ и Final Countdown

Или Final Countdown на „Юръп“ – дали с песента за обратното броене „Лайбах“ не препраща към ядрената програма на Северна Корея?

Вторият куплет на парчето започва с думите „Отправяме се към Венера“ и въпреки че Пхенян засега не е обявил колонизаторски намерения към пращане на хора на Венера, имаше скорошни индикации, че се готви да изстреля нов сателит в космоса.
Решението да изпеят и традиционна корейска фолклорна песен се прие много добре от зрителите в залата. Всъщност музиката от жанра Ариранг, много популярен и в Южна Корея, е част от списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО – с мотива, че говори за „напускане и обединение, тъга, радост и щастие“ и „функционира като важен символ на единството“.

И макар на снимките от концерта да не изглежда зрителите да се забавляват, Севернокорейската информационна агенция съобщи: „Изпълнителите показаха артистичното умение на групата чрез специфичното си пеене, богат глас и умела интерпретация“.
Всички седят през цялото време и няма припяване или пляскане по време на песните – но пък това е норма на концертите в страната така или иначе. Или както обобщи Саймън Кокръл, генерален мениджър на севернокорейския туроператор „Корио Турс“, базиран в Пекин:

„Смятам, че повечето от хората не са имали идея какво да очакват, но цялото шоу изглежда много добре прието“.