четвъртък, 6 август 2015 г.

Разпродават КТБ на безценица

В конкретния случай става въпрос за продажбата на 29 камиона "Скания", един влекач и две водоноски от същата марка в изрядно състояние и на под 100 000 километра, чиято пазарна стойност е между 40 и 50 000 евро, а са били продадени преди седмица за по 10 000 лв. бройката. Всичко това се случва в разгара на отпускарския сезон и със съдействието на държавните органи.На 28 декември 2012 г. "Агрокомплект" ЕАД сключва договор за лизинг за 32 тежкотоварни автомобила "Скания" с "Партнер лизинг" АД. Първоначалният договор на строителната фирма "Агрокомплект" е със "Скания Файнанс България" ЕООД. Общата стойност на лизинговия договор възлиза на 3 238 845, 80 евро или около 100 000 евро на камион. 

Към момента фирмата е изплатила около 2,5 млн. евро от дължимата сума, което е 75% от остатъчната стойност. Заради финансови затруднения от "Агрокомплект" ЕАД са поискали от "Партнер лизинг" предоговаряне на условията по лизинга, като за целта е разменена и писмена кореспонденция.На 2 юли 2015 г. обаче лизингополучателите от "Агрокомплект" са информирани, че от "Партнер лизинг" са прехвърлили "всички свои вземания и права по договора им с "Агрокомплект" ЕАД от 28 декември 2012 г." на "Хидропарк 2011" ЕООД . Купувачите на камионите са уведомени и за това, че договорът им за финансов лизинг ще бъде прекратен с едноседмично предизвестие. Няколко дни по-късно, на 28 юли 2015 г., 16 от самосвалите "Скания" вече са вече продадени на разлошката "Хидропарк 2011". 


На практика управителят Витали Золотарьов вкарва във фирмата си 16 камиона за общо 160 000 лв при пазарна цена поне 1 300 000 лв, които камиони по документи са в активите на КТБ. Договорът е надлежно заверен от нотариус Милена Георгиева. Същия удар и на същия ден – 28 юли прави и Юлиян Инджов с "ИСА 2000 ЕООД" с останалите камиони на 10 пъти под пазарната им цена. Юлиян Инджов стана популярен с опита си да финансира изпадналия в Трета дивизия футболен гранд ЦСКА.Само ден след като продажбата е осъществена, на 29 юли 2015 г., на тежкотоварните автомобили са издадени нови талони, в които като собственици са вписани "ИСА 2000" ЕООД и "Хидропарк 2011" ЕООД. На 30 юли 2015 г. представители на двете фирми, които се явяват "нови собственици", придружавани от полиция, се появяват на строящата се в момента магистрала "Марица", за да влязат във владение на камионите, които до миналия четвъртък са ползвани от "Агрокомплект" при изграждането на пътното съоръжение.От компанията "Агрокомплект" ЕАД, която е създадена в далечната 1974 г., са категорични, че действията на лизинговата компания "Партнер лизинг" и на двете други компании "купувачи" на тежкотоварната техника, са неправомерни. Заради това на 5 август е сезирана и Софийската районна прокуратура. 


Според жалбоподателите спрямо "иззетите" тежкотоварни автомобили са налице два договора за особен залог, които не са прекратени и които представляват пречка за прехвърлянето на собствеността. От "Агрокомплект" твърдят, че с описаните действия е допуснато ощетяване на държавния бюджет чрез неплащане на ДДС, както и на кредиторите и вложителите на КТБ, тъй като на практика продадените на безценица камиони са собственост на трезора КТБ чрез въпросните два договора за особен залог, които не са изтекли.Точно преди година по това време стана ясно, че "Партнер лизинг" АД е сред най-големите кредитополучатели и съответно длъжници към трезора на Цветан Василев. Задълженията на лизинговата компания към КТБ възлизат на между 110 - 136 млн. лв. по различни оценки. 

Управляваното от Явор Нинов дружество бе едно от първите, които новоназначените квестори на КТБ поискаха да бъде обявено в несъстоятелност, но вместо това по необясними причини е придобито от варненската колекторска фирма "Ес Джи Груп" ООД на Станимир Бургаски и Адам Сотков. Преди два дни управителят на "Партнер лизинг" Явор Нинов е сменен, което създава съмнения за замитане на следите от тази и други подобни "сделки" и ще направи почти невъзможно покриването на дължимите над 110 млн. задължения към КТБ.Успоредно с това въпросната фирма, специализирана в "събирането и цедиране на задължения", е започнала да разпродава на безценица и други активи, които реално са собственост на КТБ. 


От "Агрокомплект" са информирали в писмен вид за мародерството на "Партнер лизинг" синдиците на фалиралата банка Лазар Илиев и Росен Ангелчев , на които правителството възложи да защитават интереса на Фонда за гарантиране на влоговете, който в момента се явява най-големия кредитор на КТБ. Изчисленията на потърпевшите от описаната схема показват, че загубите за ФГВБ, съответно на данъкоплатците и "изгорелите" вложители, възлизат на около 1,5 млн. лв., без в това да се отчита, че на практика "Агрокомплект" е поставена в невъзможност да изпълни сключени вече договори, с които е щяла да изплати и задълженията си към лизингодателя. За целта в сигнала си до прокуратурата от фирмата са поискали налагането на запор над камионите до изясняване на случая поради възможността техниката да бъде прехвърлена и на други лица.Очаквайте подробности от разследването по какви сметки са изплатени сумите за камионите от "ИСА 2000" ЕООД и "Хидропарк 2011" ЕООД на "Партнер лизинг", при положение че сметките на лизинговото дружество са блокирани от КТБ, както и действията на държавата срещу този и други случаи на вторично ограбване на активите на КТБ.