четвъртък, 17 септември 2015 г.

Хърватия се предаде след 9000 мигранти

Хърватският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ранко Остоич призова мигрантите да спрат да влизат в страната. "Не идвайте повече при нас! Останете в приемните центрове в Сърбия, Македония или Гърция! Този път не води към Европа. Автобусите няма да ви отведат до там. Това е измама", каза на английски хърватският вътрешен министър. Остоич подчерта, че страната вече няма възможност да приема нови мигранти.

 Преди два дни премиерът на Хърватия заяви в парламента, че ще приемат бежанци и че ще ги пропускат по-нататък. Само от вчера сутринта до 17.00 часа днес в републиката от Сърбия са влезли около 9000 души. Остоич потвърди информацията, че словенската граница вече е затворена за мигранти и че няма транзитни коридори за тях. Вътрешният министър съобщи, че всички влезли в страната ще бъдат регистрирани и няма как да продължат пътя нататък, след като нямат документи. "Ако имат редовни паспорти, никой няма да ги спре и ще може да пътуват където си искат", каза още той.

Хилядите мигранти се превозват организирано от сръбските власти от южната част на Сърбия, от приемния лагер в Прешево директно до хърватската граница.

Днес през деня положението в граничния между Хърватия и Сърбия град Товарник на няколко пъти бе много критично, тъй като влезлите на хърватска територия се оказаха непосилна маса за малкото градче. Впоследствие голяма част от мигрантите бяха качени на влакове и автобуси до Загреб. Там ги настаняват временно в хотели, подготвят се две палати на Загребския панаир, за да бъдат приютени мигрантите. Спешно се събират постелки и бельо. Някой от бежанците негодуваха и полицията не можа да ги спре да потеглят пеш към Словения, която вече е затворила границата си. Хърватия не е в Шенгенската зона, но Словения е. Както и Гърция, която трета седмица пропуска десетките хиляди добрали се до нейната територия към Македония.