
В същото време ново изследване показва, че канабисът все
повече се комерсиализира. То предвижда, че опиатът ще стане особено популярна
съставка в готварството и производството на напитки, чиито индустрии са все
по-жадни както за задоволяване на апетита за нови вкусове, така и за откриване
на нискокалорична алтернатива на алкохола. В скорошна статия на списание
„Нюзуик“ анонимен готвач, назован просто Джеф, разказва как успешно готви ястия
с канабис като телешко „Уелингтън“, макарони със сирене, печено пиле с картофи
и чийзкейк, използвайки за всичко това масло и олио на базата на наркотика.
Джеф обаче не е
единственият находчив готвач, който прилага на практика многобройните свойства
на опиата. В САЩ се продават много продукти с канабис, сред които безалкохолни
напитки, шоколадови десерти и други, предназначени за медицинска употреба.
Често се среща употребата му и просто като аромат, без да се търсят
наркотичните му свойства. Мненията за употребата на канабис за придаване на
аромат в кулинарията обаче са разнопосочни. За някои той е прекалено горчив,
докато други откриват различни вкусове в отделните сортове марихуана. Разбира
се в момента още е много рано да се каже каква ще е съдбата на канабиса в
кулинарията, но едно е сигурно – с него тепърва ще се експериментира, а дебатът
за употребата му ще продължава.