понеделник, 21 септември 2015 г.

Отстранен от Бойко Борисов отново влиза в листата на ГЕРБ за София

Андрей Иванов
Скандалният бивш шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов отново е в листата на ГЕРБ с общински съветници за София на избираемото 14 място. Той подаде оставка като шеф на СОС през януари 2012 г. по лични причини, след като бе на поста от 2007 г. При отстраняването на Иванов стана ясно, че премиерът Бойко Борисов има "някои забележки" към работата му. През ноември същата година Иванов сдаде и поста лидер на ГЕРБ в София.

Въпреки това обаче Иванов отново ще е в столичния общински съвет. Името му гръмна в медиите след разкрития на настоящия премиерски съветник Яне Янев (РЗС), че Иванов е придобил неправомерно 60 имота. Последва проверка от Националната агенция за приходите (НАП), която не показа нарушения. Срещу Иванов имаше и обвинения, че е забавил връщането на собствеността на Общинска банка на общината, които той отрече.

Публикации сочеха като вероятна причина за отстраняването му близостта му с фирми, които участват в създаването на електронното правителство. Сред скандалите, в които бе замесено името му, бяха и информации за лобизъм при конкурси.

"Срещу Андрей Иванов имаше множество медийни публикации и аз разбирам решението му да подаде оставка като председател на Столичния общински съвет", заяви тогава и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя определи атаките като доста сериозни, а решението да се оттегли като основателно, но отказа да коментира слухове.

Досегашният председател на СОС Елен Герджиков е втори в листата на ГЕРБ. Трета е Малина Едрева, досегашен шеф на комисията по образованието.