вторник, 29 септември 2015 г.

Путин за разговора с Обама: Удивително откровен и полезен

"Разговорът с Обама бе удивително откровен и полезен, но за съжаление руско-американските отношения са на ниско равнище", заяви президентът на Русия Владимир Путин минути след срещата си с президента на САЩ Барак Обама. Той добави, че вина за това състояние има Вашингтон, а Москва е готова за възстановяване на връзките. Решихме да създадем механизъм за подобряване на двустранните отношения, уточни лидерът на Кремъл.

"Санкциите срещу нас не могат да бъдат ефективни. От самото начало на налагането им казахме, че няма да са продуктивни. А що се отнася до изолация на Русия това просто е невъзможно - достатъчно е да се види географската карта", коментира руският държавен глава.

"Имаме много допирни точки по обсъдените проблеми в Украйна и Близкия изток", изтъкна още Путин.

Президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин разговаряха на четири очи в сградата на ООН в Ню Йорк без да направят официални изявления. Тя бе предвидена за 55 минути, но продължи 1 час и 40 минути. 

Преди да започнат разговорите двамата се ръкуваха усмихнати, но не произнесоха и дума, докато фоторепортерите ги снимаха.

Журналистите ги засипваха с въпроси по време на фотосесията, но Обама и Путин издържаха без да си отворят устата за отговор. След като си стиснаха ръцете, президентите влязоха заедно в стаята за преговори.

По-рано бе съобщено, че лидерите ще разговарят за състоянието на двустранните отношения, ситуацията в Сирия, положението в Украйна, и ако им стигне времето, и по други въпроси. Очевидно, че са имали време и за още много теми. Но кои са те ще разберем по-късно, когато Белият дом и Кремъл пуснат прессъобщения.

Вероятно са били обменени мнения и за бежанската вълна в Европа.

Това е първата среща на Обама и Путин от 2013 година насам. Миналата година те размениха само по няколко думи, разминавайки се по коридора на международни форуми във Франция и Китай.

От днешния диалог се очакваше размразяване в отношенията между САЩ и Русия и евентуално взаймодействие в битката срещу т.нар. Ислямска държава. Но явно пътя за рестартиране на връзките ще бъде дълъг след оценката на Путин, че отношенията са на ниско ниво.