понеделник, 14 септември 2015 г.

Дадоха Бойко на Цацаров

Екипът на Биволъ и членове на Протестна мрежа сезираха днес, 14.09.2015, главния прокурор Сотир Цацаров със сигнал относно твърденията на премиера Борисов.

„Преди няколко дни имах едно действително много върховно изпитание. Една нощ, в която министърът на отбраната и шефът на Генералния щаб предадоха, че има план за полети на руски военни самолети през нашата територия. Много е ясна военната ни доктрина, ясна е нашата задача да охраняваме южния фланг на НАТО. Ясно е разписано какво трябва да направят нашите пилоти. Трябваше да се вземе решение как да постъпим в този момент. Началникът на щаба чакаше заповед. Дилемата беше дали да изпълним това, което имаме като поет ангажимент, с ясното съзнание, че на другия ден трябва да събираме останки от хора и самолети по Черно море. Не мога да допусна такова нещо. Разпоредих, ако се наложи да ги пропуснем, с ясното съзнание, че не изпълняваме своя ангажимент, но ми се видя по-лесно да се разбера с натовските партньори, отколкото да изкарват с ковчези пилоти“. – това каза премиерът Борисов пред симпатизанти на партия ГЕРБ в София в зала „Армеец“ на 13.09.2015

Подателите на сигнала искат от Сотир Цацаров да разпореди проверка дали това публично признато от премиера действие не е съставомерно деяние „Предателство“ по чл. 100 (2) от Наказателния кодекс.

Според чл. 100 (2), с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна се наказват деяния на „български гражданин, който по какъвто и да е начин подпомага чужда държава или обществена група в  чужбина при провеждане на военни или други враждебни действия против Републиката.“

От изказването на премиера става ясно, че руската държава е инициирала „враждебни действия против Републиката“, а именно реализиран е план за нарушаване на държавната ни граница от самолети на руските военновъздушни сили.

Съгласно законите на България, ангажиментите ни като съюзник в НАТО и в съответствие с международното ембарго спрямо Сирия, тези самолети не е следвало да бъдат допуснати да преминават над България. Следвало е, както казва самият Борисов, те да бъдат третирани по ясно разписана процедура за нарушители на държавната ни въздушна граница, а именно: прихващане от български изтребители и принудително приземяване. При отказ да се подчинят са предвидени предупредителни изстрели и като крайна мярка сваляне на самолета-нарушител – подчертава се в сигнала до Цацаров.

Публично достъпна е информацията за поне един полет на самолет "Ил 62" на руските военновъздушни сили, който е преминал над България на 7 септември т.г.  От изказването на премиера и други източници може да се предположи, че е имало и други подобни полети, за които няма публична информация.

Премиерът твърди, че е възпрепятствал прихващането на тези самолети като е наредил те да бъдат пропуснати. Така той фактически е подпомогнал враждебните действия срещу Републиката и съюзниците ни, които се изразяват както в планирано предумишлено нарушаване на държавната ни граница, така и в евентуално нарушаване на ембаргото спрямо режима на Башар Асад в Сирия, по което България има задължения като страна членка на ЕС и НАТО.

Изземане на правомощията на президента

Авторите на сигнала искат също да бъде разпоредена проверка дали действията на премиера Борисов по този казус не представляват и вмешателство и изземане на конституционните правомощия на президента съгласно Чл. 100 ал. 1 от Конституцията на РБ.

Този член определя президента като върховен главнокомандващ и единствено той има право да разпорежда действия от отбранителен  характер на Министъра на отбраната и началника на Генералния щаб.

И издаване на държавна тайна

От Цацаров се иска също така да провери дали информацията, огласена от Борисов не представлява  „факти, сведения и предмети от военно, политическо, стопанско или друго естество, узнаването на които от друга държава или чужда организация може да увреди интересите на Републиката и особено нейната безопасност“, като по този начин премиерът Борисов не е осъществил и съставомерното деяние по чл. 357 от НК.„Разгласяване на държавна тайна“.

Сигналът, изпратен през сайта на Прокуратурата на 14.09.2015 все още няма входящ номер. Текстът се разпространява и в социалните мрежи с хаштаг #100на100 като препратка към нарушените членове от Наказателния кодекс и Конституцията.