петък, 9 октомври 2015 г.

Тунизийският национален квартет е носителят на Нобеловата награда за мир за 2015 г.

Тунизийският национален квартет за диалог е носителят на Нобеловата награда за мир за 2015 г.

Новината обяви току-що Каси Кюлман Фиве - председателката на Норвежкия Нобелов комитет в Осло.

Лауреатите са твърде изненадващи на фона на това, че като фаворити бяха сочени германският канцлер Ангела Меркел и папа Франциск.

Тунизийският квартет е удостоен с наградата за решитениия му принос за изграждането на плуралистична демокрация в Тунис в навечерието на Жасминовата революция през 2011 г., се казва в мотивите на Норвежкия Нобелов комитет.

Квартетът е създаден през лятото на 2013 г. Тогава процесът на демократизация е застрашен зарадзи редица политически убийства и непрекъснати протести. Квартетът предлага алернатива - мирен политически процес, в момент, в който арабската република е пред гражданска война. Благодарение на това в Тунис е създадена конституционна система за управление, гарантираща основни права за цялото население, независимо от пола, политическите убеждения или религията.
Тунизийският квартет се състои от 4 организации. Те са следните

1. Тунизийски общ съюз на труда (ТОСТ), оглавяван от Хусин Абаси

2. Тунизийска конфедерация на индустрията, търговията и занаятчийството (ТКИТЗ) с председател Видед Бушамауи

3. Тунизийска лига за правата на човека (ТЛПЧ), чийто шеф е Абдесатар бен Муса

4. Национално сдружение на адвокатите в Тунис (НСАТ), начело на което е Мохамед Фадел Махмуд

Тези организации представляват различни сектори и изповядват ценностите на тунизийското общество - работа и благоденствие, върховенството на закона и човещ„шките права. Въз основа на това Квартетът е упражнил ролята си на посредник и движеща сила в осигуряването на мирно демократично развитие на Тунис-

„Нобеловата награда за мир за 2015 г. се връчва на Квартета, а не на четирите организации като такива“, отбеляза председателката на Комитета в Осло Каси Кюлман Фиве.