вторник, 27 октомври 2015 г.

Обгореното с напалм голо виетнамско момиче получава лечение 4 десетилетия по-късно

9-годишната Ким Фук (в средата) бяга с брат си 
и братовчедите си.
Зад тях са войници от южновиетнамските въоръжени сили. 
Голата Ким Фук бяга след атака с напалм, а лицето й е изкривено от ужас и болка. В този момент, благодарение на един фотограф, 9-годишното момиченце неволно се превръща в жив символ на зверствата през Виетнамската война.

Чак сега, повече от 4 десетилетия по-късно, 52-годишната жена получава лечение на раните, които й остават, след като южновиетнамските военни по случайност хвърлят напалм върху селцето Транг Банг край Сайгон. Пук пътува от дома си в Канада, където живее със съпруга си от началото на 90-те, в Маями, за да посети дерматолог, специализирал лазерно третиране на белези от изгаряния.

Д-р Джил Уейбъл от Института по лазерна дерматология в Маями се надява, че процедурите ще облекчат страданията на пациентката, причинени от напалмовата експлозия, и ще възстановят до голяма степен засегнатата кожа на лявата ръка, гърба и по-голямата част от гърба на Ким – от горната част на врата до кръста.

Ким показва белезите от изгарянето по гърба и лявата й ръка
след първото лазерно лечение в Маями.
„Дълги години си мислех, че ще се избавя от белезите и болката, чак когато отида на Небето. Но сега за мен Небесата слязоха на земята“, каза Фук пред Асошиейтед прес.
Задно с нея до Маями я придружиха съпругът й Буй Хуй Тоан и фотожурналистът Ник Ут – същият, който прави прословутия кадър от 8 юни 1972 г. Тази снимка променя две съдби – осигурява на малката Ким нов живот в Канада, а на Ут донася награда „Пулицър“.

Фотографът си спомня как момиченцето пищяло, че е „много горещо“, когато той я прибрал във вана на Асошиейтед прес. „Мисля, че умирам, много горещо, много горещо, умирам“, плачела 9-годишната Ким, докато кожата се свличала от тялото й. В резултат на дълбоките рани белезите й станали четири пъти по-дебели от нормална кожа.

„Винаги ще си спомням онзи ужасен ден, в който бягахме до смърт за живота си“, разказа тя през юни пред CNN.

В началото Ким се притеснявала от снимката и трудно понасяла публичността. Но постепенно променила мнението си:

„Осъзнах, че щом като не мога да избягам от този кадър, тогава по-добре да го използвам в борбата за мир. Това е моят избор!“

Ким се обръща към Ник Ут с „чичо Ут“.

„Той е и началото, и края. Той направи онази снимка и затова сега е тук с мен за това ново пътуване, за тази нова глава от живота ми“, казва тя.
Ким Фук е била късметлийка, че изобщо е оцеляла след сериозните обгаряния по една трета от тялото й, смята д-р Уейбъл.

„Когато бях дете, обичах да се катеря по дърветата като маймуна. Събирах най-хубавите гуава и ги хвърлях долу на приятелите си. След като получих изгарянията, никога повече не съм се катерила по дърво и никога повече не съм си играла с приятелите си. Бях сериозно осакатена“, казва Фук.

Д-р предрича, че ще са й необходими около седем процедури, които ще отнемат до девет месеца.

„Дори да да се проточи година, пак ще съм доволна. И много благодарна“, завършва Ким.