петък, 16 октомври 2015 г.

На вниманието на Бойко Борисов! Защо се оплакват българите?

Преди дни премиерът Бойко Борисов сподели емпиричните си наблюдения, че българите само се оплакват, но иначе са в добра финансова кондиция - "Всички се возят сами в коли, задръстват магистралите, като тръгнат да почиват и да харчат пари", прозря той.
В петък обаче статистиката реши да го опровергае

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност се увеличил с 13,2%, а относителният дял на бедното население нараства с 0,8 процентни пункта. Това са данни от изследване на НСИ "Индикатори за бедност и социално включване през 2014 година".  България е на второ място в ЕС по риск за изпадане в бедност или социално изключване на нейните граждани. Според проучването 40,1% от жителите на страната са заплашени от бедност, като показателят е по-голям само в Румъния - 40,2%.

Работещите бедни стават повече

 Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда, твърдят от НСИ. През 2014 г. относителният дял на бедните е най-висок сред безработните (50,2% ). Рискът от бедност при безработните мъже е с близо 6 на сто по-висок в сравнение с безработните жени. И ако връзката липса на работа - бедност може да се предположи, тенденцията да растат работещите бедни е много тревожна. През 2014 г. те са 9,3% във възрастовата група 18-64 г. За сравнение през 2006 г. те са били 5,5 на сто.
Образователното равнище, което до голяма степен определя достъпа до по-добре платена работа, оказва съществено влияние върху риска от бедност. Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование - 63,5%. За сравнение сред висшистите те са едва 1,5%. Оценките на бедността в зависимост от типа на домакинството показват, че тя е концентрирана сред възрастните едночленни домакинства, самотните родители с деца, както и домакинства с три и повече деца.  Ако в домакинството живее едно възрастен човек над 65 години, рискът от бедност става с 20,8 процентни пункта по-висок от домакинство, в което живее българин под 65 години.

Децата в риск от бедност се увеличават

През 2014 г. 31,7% от децата на възраст 0 - 17 години в България са изложени на риск от бедност. От статистиката отчитат, че това са с 3,3 процентни пункта повече спрямо 2013 година. Социалните трансфери към домакинствата намаляват риска от бедност сред децата с около 14 на сто. Образованието на родителите се оказва ключов фактор, който предопределя и бедността при децата. Расте процентът на децата в лишения, чиито родители са с начално или въобще без образование.  Само 3,2% от децата на висшисти живеят в риск от бедност, или приблизително 23 пъти по-малко от децата, живеещи в домакинства с начално или без образование на родителите. Рискът от бедност при децата в домакинства с родители със средно образование е четири пъти по-висок от този при децата с родители с висше образование.
58,4% са децата, които са лишени от поне един от 13-те показатели. За 13,8% от българчетата нито една потребност не може да бъде удовлетворена поради финансови причини. 40 на сто не получават всеки ден хранене с месо (или еквиваленат при вегетарианците). Почти толкова - 37,7% са лишени от пресни пловоде и зеленчуци веднъж дневно.