събота, 31 октомври 2015 г.

"Ислямска държава": Ние свалихме руския самолет в Египет! Видео

Бунтовническа групировка, свързана с "Ислямска държава" (ИД) в Египет, пое отговорност за катастрофата с руския самолет, предаде Ройтерс.

Машината "Еърбъс А-321" се разби тази сутрин малко след излитането си от курорта Шарм ел Шейх за Санкт Петербург. Загинаха всички 224-ма души на борда. Всички са руски граждани, завръщащи се от почивка.

"Войниците на Халифата успяха да свалят над провинция Синай руски самолет, превозващ над 200 руски кръстоносци. Всички бяха убити, слава на Аллах", се казва в съобщение, разпространено в туитър. По-нататък джихаистите допълват, че атаката е отмъщение за започналите на 30 септември руски въздушни удари в Сирия. Москва обяви, че цел на нейната кампания в арабската република е именно ИД.

Отговорността бе поета по-рано и в уебсайта Aamaq - нещо като полуофициална агенция на ИД.

Все още никой официално не е потвърдил връзката на ИД с катастрофата. Трима американски военни експерти обаче заявиха, че действащите на Синайския полуостров исламски групировки не разполагат с ракети "земя-въздух", които биха могли да свалят самолет.

Самолетът падна именно в този регион. Той е сцена на ожесточени сблъсъци между ислямски фундаменталисти и силите на реда. Екстремистите напоследък извършиха не една см ъртоносна атака срещу армията и полицията на полуострова.

Египетските сили за сигурност заявиха по-рано днес, че според първоначалното разследване причина за падането на самолета е технически проблем. Те изтъкнаха, че няма данни самолетът да е бил свален.

Очевидци споделиха, че преди да падне, самолетът е горял.

След излитането от Шарм ел Шейх пилотът първо съобщил за технвически проблеми, а след това е поискал разрешение за спешно аварийно кацане на най-близкото летище. И тогава връзката прекъснала. Стана ясно също така, че самлетът внезапно е започнал да губи височина и за кратко се е снишил с 1700 метра.

В египетската столица Кайро полицията блокира подстъпите към главната морга. Там трябва да бъдат докарани труповете на загиналите руски туристи.



Това ли е падащият руски самолет?! Видео



В интернет се появиха кадри, на които, според предварителната информация, е заснет падащият от небето над Синай руски Airbus-321, съобщава тв канал "Звезда". На леко разфокусираните кадри се вижда как в небето, оставяйки след себе си шлейф от гъст черен дим, пада самолет.

ВИДЕО