вторник, 3 ноември 2015 г.

РАЗКРИТИЯ: Вижте пълен списък на лицата с привилегировани депозити и цесии в КТБ

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) огласиха два изключително интересни списъка, за които обществеността отдавна очакваше да получи информация. Единият е на всички лица и фирми с привилегировани депозити, които са направили цесии върху тях, а другият - на привилегированите депозити, сключени в срок до 2 години преди изпадането на банката в несъстоятелност, но които не са правили цесии. Огласяването стана възможно с промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките, който позволи разкриването на данните.

Привилегированите дапозити са такива, на които банката е давала по-благоприятни лихвени проценти от тези на официално обявените си продукти. Поради тази причина и те не получават покритие от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

В тях ще откриете имена на доста известни хора и компании. Сред най-големите депозанти, цедирали своите влогове, са бизнесменът Александър Сталийски, който бившият шеф на КТБ Цветан Василев свързва с премиера Бойко Борисов, и неговата съпруга Виолета Сечкова, които общо са държали на преференциални лихви над 46 млн. лева.


Издателят на в. "Уикенд" Мартин Радославов е имал на влог 1,422 млн. евро, като върху върху  1,078 млн. евро е направил цесия.

Бившият премиер Иван Костов е имал влог на стойност 155 849,70 лв., а дъщерите му Мина и Яна - съответно 213 202,81 лв. и 115 349,20 лева.

Бившият зам.-столичен градски прокурор Роман Василев е държал два влога - от 286 472,76 евро и $19 904,04.


КТБ е давала преференциални лихви и на много институции, сред които МБАЛ "Света Марина", Стопанската академия в Свищов, както и на отличника в усвояване на евросредства община Бургас, която е депозирала в банката над 20 млн. лева.

ЕТО СПИСЪЦИТЕ: ТУК

И привилегированите депозити, върху които са направени цесии: ТУК

ОБНОВЕНА!