четвъртък, 17 декември 2015 г.

Руски стандарт!

Докато вчера нашите народни представители решаваха да оставят прокуратурата по руски стандарт, в социалните мрежи на Русия една снимка набираше популярност. 8 - годишният внук на зам.главния прокурор на Русия Геннадий Лопатин лети на бизнес джет. Тази снимка е част от разкритията за забогатяването на семейството на главния прокурор на Русия, на неговите заместници, на техните жени и екс-жени…

ПРОКУРАТУРА ПО РУСКИ СТАНДАРТ


Главният прокурор на Русия се казва Юрий Чайка. Известен е с активната си позиция срещу чуждестранното влияние в политическия живот на Русия. Той е един от първите висши държавни чиновници, заявили по повод на протестите през декември 2011 г., че са финансирани от чужбина. Когато през 2012 г. е приет закона за т. нар. “чуждестранни агенти”, главната прокуратура започва масови проверки на руските неправителствени организации, получаващи задгранични грантове.

По същото време, когато ведомството на Чайка активизира борбата с чуждестранните агенти в Русия, неговите синове, както и негови подчинени в главната прокуратура, инвестират активно десетки милиони евро в западни страни. Според разследване на Фонда за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от блогъра опозиционер Алексей Навални, по-големият син на главния прокурор, Артьом Чайка, притежава два великолепни хотела и поземлена собственост в Гърция, а също така къща и юридическа компания в Швейцария. Освен това разполага с документ, който му дава правото да живее в Швейцария. Разследването бе оповестено в руското медийно пространство преди броени дни. Самият Навални съобщава в блога си, че то е започнало преди около година и половина. “Най-напред се удивихме, когато установихме, че никой не знае как изглежда Артьом Чайка. Освен това се учудихме, когато разбрахме, че хотелът е твърде скъп дори за мащабите на корупцията, която може да си позволи прокурорският син. А когато си изяснихме с кого и за какви пари е купил този хотел Артьом Чайка, косите ни настръхнаха. Двадесет пъти си казахме “не, това не е възможно, нали те са от прокуратурата”. После решихме да започнем сериозно разследване и да ви разкажем за парите на семейството на главния прокурор Чайка”.
Разследването е проведено в Гърция, Швейцария, Иркутск, Краснодарския край и Калуга. Проучени са офшорни документи, регистри с недвижима собственост, митнически декларации. Разследващите са разговаряли с родственици на убити хора, с множество хора, на които е бил отнет бизнеса, изучили са “биографията на всички, които са помогнали на семейство Чайка в организирането на престъпните им схеми – от швейцарски юристи до подмоскомски прокурори и съвипускници на Артьом Чайка”.

Вилата на Олга Лопатина в Гърция
Партньор на Артьом Чайка в хотелиерския бизнес в Гърция е Олга Лопатина, бивша съпруга на заместника на главния прокурор  – Генадий Лопатин. Петзвездният хотел Pomegranate Wellness Spa, който те притежават и който днес с право се счита за един от най-добрите спа курорти в Гърция, е открит с тържествена церемония на 1 май 2014 г. Хотелът се намира на ръкава Касандра на гръцкия полуостров Халкидики, недалеч от Света гора. В разследването на ФБК се твърди, че само за ремонта на хотела, който е твърде луксозен дори за стандартите за петзвезден хотел, инвеститорите са вложили между 25 и 29 милиона евро. Откриването е съпроводено с нечувано тържество. Концерт, фойерверки, оркестър, лазерно шоу, звезди от руския шоубизнес начело с Филип Киркоров, които развличат гостите на церемонията… Най-изумителен от всичко обаче е списъкът с гостите. Сред поканените са немалка част от включените в руския списък на Forbes, присъстват също представители на гръцкия елит и местни чиновници. Най-неочакваният гост е… министърът на културата на Руската федерация Владимир Медински. Той е долетял специално до Гърция, за да произнесе от сцената тържествена реч по случай откриването на хотела – думи за руско-гръцката дружба, пожелание към инвеститорите за успешен бизнес, както и споделена надежда, че в хотела ще се провеждат официални мероприятия в рамките на Годината на руската културата в Гърция.
Руски колорит на церемонията придават не само гостите – цялата апаратура, организаторите, шоубалета и дори хостесите са докарани от Русия с чартърен полет на авиокомпанията “Газпромавия”. Кулминацията на вечерта е светлинното шоу, което също внася силен патриотичен елемент – на стените на хотела се появява гигантски руски флаг. Домакин на вечерта е 38-годишният син на главния прокурор Артьом Чайка, който прерязва лентата заедно с Олга Лопатина. В опита си да разберат кой е човекът на видеокадрите разследващите се затрудняват. В руските медии до този момент няма нито една фотография на по-големия син на главния прокурор на страната. Появява се въпросът на кого принадлежи разкошният хотел. Кой е този загадъчен инвеститор, вложил в неговия ремонт няколко десетки милиона евро? Кого поздравява от сцената руският министър на културата?

Кой е собственикът на хотела се потвърждава от документите на фирмата, чиято собственост е той, както и от финансовия отчет, върху който стоят подписите на Артьом Чайка и Олга Лопатина. На пръв поглед в придобиването на хотела няма нищо криминално. Всичко опира обаче до това откъде са дошли парите за неговата покупка. До този момент синовете на главния прокурор – Артьом и Игор – са заработили десетки милиони долари в тясно сътрудничество с приятели и подчинени на своя баща. Според доклада на ФБК в продължение на години Чайка и близките му са прибягвали до прокурорски натиск за превземане на стратегически предприятия, мистериозни убийства, печелене без конкуренция на държавни поръчки за милиарди рубли и бизнес партньорство с една от най-скандалните организирани престъпни групировки в страната – Цапковската ОПГ.

“Те твърдят, че се занимават с бизнес – пише Навални – ние обаче ще ви докажем, че за бизнес в случая не може да става и дума. Това е бандитизъм, рейдърство, рекет, които са възможни само благодарение на безграничния корупционен ресурс и покровителството на Главната прокуратура.”

Както вече бе споменато, вторият собственик на хотел Pomegranate е Олга Лопатина, която по време на церемонията за откриването прерязва лентата заедно с Артьом Чайка. Олга Лопатина е бивша съпруга на Генадий Лопатин, заместник на главния прокурор Юрий Чайка. Освен с високия си пост Лопатин е известен с това, че успява да съхрани положението си в прокуратурата, въпреки многото свидетелски показания срещу него по делото за “нелегалните подмосковски казина”. За него е известно, че е покровителствал нелегалната мрежа от игрални автомати “Вулкан”.

Петзвездният хотел Pomegranate Wellness Spa в Гърция
Лопатини се развеждат сравнително скоро – преди около две години. През 2011 г. в графата “съпруга” в имотната декларация на заместника на Чайка все още стои името на Олга Лопатина, а срещу него – предсказуемият доход от 0 рубли и 0 копейки. Не е съвсем ясно откъде е намерила жената на заместник-главния прокурор – по последни данни безработна – пари за покупката и ремонта на хотела в Гърция. Според “Новая газета” Лопатина заедно с друга съпруга на високопоставен сътрудник в главната прокуратура притежават компания за производство на захар съвместно с жените на лидерите на Цапковската ОПГ – една от най-кървавите банди в историята на Русия. В разследването си ФБК стига до следния факт: Олга Лопатина е съсобственик на фирмата “Сахар Кубани” заедно със съпругите на бандитите от Краснодарския край – Сергей Цапок и Вячеслав Цеповяз. Последните са осъдени съответно на доживотен затвор и на 20 години за особено жестокото убийство на 12 души, в това число 4 деца.

Четвъртата съучредителка на “Сахар Кубани” е Надежда Староверова, съпруга на друг високопоставен чиновник в прокуратурата – Алексей Староверов. До ноември 2014 г. Староверов оглавява Управлението по делата в прокуратурата. След това е временно отстранен, тъй като е привлечен за свидетел по углавно дело, свързано с дейността на престъпната група GTA. Преди това става ясно, че домът, в който се събират редовно членовете на тази банда, принадлежи на ръководителя на делата в главната прокуратура Алексей Староверов. Всъщност домът му е бил превърнат в склад за оръжие и боеприпаси, а главатарите на бандата са работили там в качеството си на “охрана и прислуга”.
Но да се върнем обратно в Гърция. Месец преди откриването на хотел Pomegranate гръцките медии получават прессъобщение от фирмата Portes Melathron (на която принадлежи хотелът), в което се съобщава, че той е придобит от Артьом Чайка и Олга Лопатина. Корпоративните документи показват, че Артьом Чайка притежава 54,65% от компанията, а бившата жена на заместник-главния прокурор – 45,35%.

Документите на гръцката компания са публикувани в мрежата, където ги откриват сътрудниците на Алексей Навални. Активистите на ФБК забелязват, че в отчетните документи на Portes Melathron неясно защо Артьом Чайка използва не данните от руския си паспорт, а от документ, даващ му право на пребиваване в Швейцария, където синът на главния прокурор притежава скъпа къща.

Според разследване на “Новая газета” активите на Артьом Чайка не се ограничават само до един хотел в Гърция. През май 2015 г. същата гръцка компания – Portes Melathron, купува още един хотел на Халкидики, този път четиризвездния Potidea Palace Hotel, който се намира в съседство с първия хотел. Купувач според договора е Артьом Чайка, който е официален представител на гръцката компания. Сделката е на стойност 14 милиона евро. Недалеч от двата хотела се намират и частните имоти на Лопатина и Чайка – от къщата на сина на главния прокурор се открива прекрасна гледка към морето и към Света гора, която неговият баща според руските медии обичал да посещава често. Според гръцките документи имотът на Артьом Чайка в южната ни съседка е придобит през 2013 г. за 300 хиляди евро.
Синът на главния прокурор има къща и в Швейцария, която се намира недалеч от Женевското езеро. Стойността й надхвърля 2.8 млиона швейцарски франка. Освен това той притежава част от юридическата компания FT conseils, ситуирана в Лозана. Активистите на ФБК твърдят, че по техни сведения интересите на Артьом Чайка в Швейцария са отпреди поне десет години. Като свой основен източник на доходи по това време той посочва предприятието “Верхнеленско речно параходство” (ВЛРП).

Всъщност за първи път за бизнеса на сина на главния прокурор започва да се говори през 2002-2003 г. именно във връзка с прочутия банкрут на ВЛРП – стратегическо предприятие в Иркуктска област, родния край на Юрий Чайка, откъдето той започва своята прокурорска кариера. “Новая газета” припомня, че преди повече от десет години компании, свързани с Чайка, са се сдобили с най-ценната част от имуществото на параходството – корабите от типа “река-море”. Партньор на сина на главния прокурор в тези сделки е влиятелният руски бизнесмен Роман Троценко, който по-късно става съветник на президента на “Роснефт” Игор Сечин и ръководител на държавната Обединена корабостроителна корпорация (ОСК).

Конфликтът около фалита и продажбата на ВЛРП е свързан със странната смърт на бившия директор на държавното параходство Николай Паленни. Мъртвият Паленни е намерен обесен в гаража си на 30 декември 2002 г. Официалната версия за смъртта му е самоубийство. Нито неговите роднини обаче, нито приятелите му приемат тази версия за достоверна. Десет години по-късно, през 2012 г., репортерът на “Новая газета” Леонид Никитински успява да намери доказателства, които косвено, но убедително сочат, че Паленни е бил убит. За това преди всичко свидетелства съдебномедицинската експертиза на трупа, в която се съобщава за странгулационна бразда (удушаване посредством притискане на шията отвън), което е възможно само в случай на удушаване от друго лице или лица.

До смъртта си Паленни активно противостои на опитите да се заграби параходството. Своето последно интервю той дава два дни преди смъртта си по телевизионния канал ТВЦ, пред който заявява: “Конфликтът около Верхнеленското параходство продължава вече две години. Първият опит за унищожаване на предприятието бе направен миналата година, но министърът на извънредните ситуации Шойгу ни защити от тези нападки… Искаха да ни фалират необосновано. Този конфликт бе създаден от група не съвсем порядъчни лица, като зад всичко това стои синът на министъра на правосъдието (по това време Юрий Чайка е министър на правосъдието) Артьом Юриевич Чайка”.

По това време Артьом Чайка все още не е навършил 30 години, но вече активно се занимава с бизнес и притежава юридическото бюро “Лигал Консалтинг”. Тъкмо сътрудникът на тази компания Ри Бон Хи, който става миноритарен акционер на параходството през 2002 г., е подал по думите на Паленни жалба до прокуратурата за неефективното управление на предприятието и нанесените му щети. В резултат на тази жалба е повдигнато углавно дело. След смъртта на Паленни Ри Бон Хи влиза в новия състав на съвета на директорите на ВЛРП.
След множество препродажби на ремонтните бази и корабите, които са на отчет в тези бази, се оказва, че половината от компанията принадлежи на близки на Артьом Чайка, а другите 50% се контролират от Виктор Троценко, баща на бъдещия съветник на Игор Сечин и ръководител на Обединената корабостроителна корпорация (ОСК). Интересна е равносметката на дейността на новите управници на параходството, която прави през 2008 г. Сметната палата. В нейния отчет се казва, че докато предприятието е ръководено от предишния екип, финансовото му състояние е било стабилно. Нещо повече, през 2002 г. “са достигнати най-високи показатели на чиста печалба”. След смяната на ръководството обаче през 2003 г. активите на предприятието постепенно се стопяват.

По повод разследването на ФБК относно имотите на семейството на руския главен прокурор Юрий Чайка, Алексей Навални пише в блога си: “Това разследване е ужасно важно и аз ви моля да помогнете с неговото разпространение. Виждате какво се случва сега – хитрият Кремъл изцяло игнорира обсъждането на всякакви вътрешноруски въпроси. Цялата страна – от политолозите до бабите в градския транспорт – обсъждат Украйна, САЩ, Меркел, Минските споразумения, Франция, Сирия, а сега и Турция. Всичко това се прави съвършено преднамерено: ясно е, че имаме далеч по-важни проблеми от лорд Кързън, Антантата, Ердоган и Асад, който живее на хиляди километри от нашите граници. Просто упадъкът на икономиката и корупцията няма как да се решат с репортажи от типа “Обама е глупак”, затова трябва през цялото време да се измислят някакви войни, за да се съобщи: сега не ни е до корупцията, враговете са до вратата, всеки момент ще завладеят Дамаск, града-светиня за руснаците”.

По думите му всяка мисъл за борба с корупцията изглежда просто смехотворна, ако съпругата на високопоставен прокурор има общ бизнес с жените на лидерите на една от най-известните в Русия организирани престъпни групи. “Единствената функция на прокуратурата е да служи на интересите на корумпираните чиновници. Тази работа не е лека: трябва да покриваш “своите” и да наказваш “чуждите”. Да започваш углавни дела срещу враговете и да ги прекратяваш, ако са срещу приятели. На тази система не й е до нас, обикновените хора. Ние в най-добрия случай сме една досадна спънка в дейността по заработване на пари с всички възможни средства.”

И накрая – седмица след публикуването на разследването на Фонда за борба с корупцията за синовете и подчинените на главния прокурор Юрий Чайка, прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви официално, че то не представлява интерес за Кремъл. По думите му информацията, публикувана от ФБК, е била известна на Кремъл още преди половин година, но и тогава тя не предизвикала интереса на управляващите, тъй като главният прокурор “всяка година подавал декларация за доходите си”, която се проверявала по установения ред.