сряда, 16 декември 2015 г.

Изчезна изобретателят на биткойн

Крейг Райт
Доскоро се смяташе, че изобретателят на ставащата все по популярна световна валута биткойн е японец и се казва Сатоши Накамото. Оказа се обаче, че това е псевдоним, а зад него се крие личността на гениалния Крейг Райт. 44-годишният австралиец Крейг Сивън Райт е считан за една от най-загадъчните личности на планетата. Полицията в Сидни обкръжи дома му, но никой не знае къде се намира той. От дълго време не се е логвал в страниците си в YouTube и LinkedIn. В професионалния сайт се вижда, че той е свързан с 500 души, но няма негова снимка.

За последен път Крейг е бил видян в скайп през ноември, когато използвал видео приложението, за да участва в конференцията в хотел „Д'хотел“ в Лас Вегас, посветена на неговите универсални пари. В началото повечето от присъстващите изпаднали в недомение: „Кой е този странник, който се натрапва на всички от големия екран“? Крейг малко по-малко свалил маската си и заявил, че е магистър по право и статистика и има още два доктората в други области.

Публиката ахнала, когато Крейг изведнъж изтърсил: „Аз съм Сатоши Накамото – изобретателят на биткойн“. Първоначално организаторите го взели за шарлатанин. Крейг обаче отговорил бързо на всички въпроси и затрупал присъстващите с данни и друга информация, която премахнала окончателно съмненията. Накрая на видео сеанса той заявил, че се готви да замине за Лондон или Исландия, страни, в които е живял преди. Той обяснил, че предпочита да се подвизава в Рейкявик, заради почти безплатната електроенергия, която привлича големи компании, управляващи информационни банки. По тази причина в Исландия е „много по лесно да се наемат суперкомпютри“, допълнил Райт.

Известно е, че държавата на ледените глетчери и вулканите е на 15-о място в списъка на страните, в които оперират най-мощните 500 свръхбързи системи от сървъри. Цената за „производство“ на биткойн се определя главно от електричеството, консумирано от компютрите. А най-много енергия те харчат за охлаждане, което в студения климат северен климат не е необходимо.