вторник, 5 януари 2016 г.

Над 1000 "бежанци" са се гаврили с немци на кьолнската жп гара в новогодишната нощ

Кметът на Кьолн е провел кризисни разговори с полицията, след като около 80 жени са се оплакали от сексуални нападения и грабежи в навечерието на Нова година, предаде Би Би Си. Властите смятат, че броят на оплакванията ще се увеличи в следващите дни.

Мащабът на нападенията над жени пред централната жп гара на града шокира Германия. По данни на полицията в инцидента са били замесени около 1000 пияни и агресивни млади мъже.

Полицейският началник в града Волфганг Алберс го нарече "напълно ново измерение на престъпността". Мъжете са имали арабски или северноафрикански вид, каза той. Повечето са били на видима възраст между 15 и 35 години и са били под въздействието на алкохол.

Жени също са били нападнати в Хамбург.

Но нападенията в Кьолн - в близост до емблематичната катедрала на града - са били най-големите според германските медии. Най-малко една жена е била изнасилена, а мнозина са били обект на един или друг вид сексуално насилие.

Полицията е била разположена в района заради тълпите по Нова година, но не успяла да забележи инцидентите.

Първоначално групата е мятала по празнуващите фойерверки и след като е била разпръсната от полицията на групи от по 20 - 40 души, е започнала да "загражда" женските компании на площада. Били са откраднати мобилни телефони, чанти и портмонета.

Кметът на Кьолн Хенриете Рекер нарече атаките чудовищни. "Ние не можем да позволим това да се превърне в зона на беззаконие", каза тя, настоявайки, че не може посетителите на града да се опасяват от такива случки.

Новинарски сайт на Кьолн Koelner Stadt-Anzeiger твърди, че заподозрените са били вече известни на полицията заради честото джебчийство във и около централната станция на Кьолн.

Полицията се опитва да разбере дали хората, които са атакували жените в четвъртък вечер, са организирали нападенията чрез социалните медии.

Лидерът на главния полицейски съюз на Германия в Северен Рейн-Вестфалия Арнолд Пликерт нарече престъпленията "масивна атака срещу основните права" и заяви, че трябва да има правосъдие дори и да има "политически неудобни" последствия.

Пликерт обаче предупреди срещу експлоатацията на инцидента, за да се подбуждат антибежански настроения.

"Всякакви бежанци, които имат проблем да се интегрират в нашето отворено общество и да зачитат на правата на другите хора... ще се изправят пред пълната сила на закона", каза той и добави, че обществеността не трябва да забравя, че "по-голямата част от хората, които са дошли, са направили това, защото животът им вече не е бил сигурен в техните родни места".