сряда, 20 януари 2016 г.

Ден на лобизма: ГЕРБ и ДПС гласуваха медии да заобикалят закона за обществените поръчки! Кабинетът даде летището в Горна Оряховица на Румен Гайтански-Вълка

Кои медии ще се възползват от възможността да продадат програмно време или платени предавания без да прилагат процедурите по Закона за обществените поръчки (ЗОП)? 

Този въпрос възникна днес, след като депутатите на ГЕРБ и ДПС приеха на второ четене текстове от закона. В тях бе записано, че той не се прилага при поръчки за закупуване на програмно време или осигуряване на предавания, които се възлагат на доставчици на медийни услуги.

Депутатът от РБ Гроздан Караджов предложи това изключение да отпадне, защото според него това е начин за купуване на медийно влияние. Предложението му обаче не бе прието.


По същото време в МС очаквано кабинетът даде летището в Горна Оряховица на Румен Гайтански-Вълка


Както се и очакваше, Министерският съвет одобри предложението на транспортното министерство концесията на летището в Горна Оряховица да получи единственият кандидат - Консорциум "Гражданско летище Горна Оряховица".

С 95% дял в него е акционерното дружество "Кристална вода", занимаваща се с проекти в сферата на водите. Мажоритарен акционер в компанията е "Кей Ар консулт", еднолична собственост на Николай Радославов, представител още на "Авангардстрой". До есента на 2015 г. "Кей Ар консулт" се казва "Зърнести минерални материали", а адресът й е на столичния булевард "Цариградско шосе" 48-50. Там са регистрирани компаниите за почистване с представител Румен Гайтански като "ВОЛФ имобилиен", "ВОЛФ лизинг", ВОЛФ АД. Едноличният собственик Радославов е в ръководството и на "Авангардстрой", където капиталът се държи от ВОЛФ и "Волф имобилиен".