вторник, 26 януари 2016 г.

Кой е американецът, предизвикал скандала с „Химко“?

Директорът на т.нар. американски инвеститор ANJ Group Corp. Ян Аронов има история на търговска дейност в България.

През юли 2014 г. той става съдружник в две дружества: „БИ ИНВЕСТ 2014“ ООД, регистирано в Бургас през май 2014 г., и „БЪЛГАРСКА ИЗТОЧНА ТЪРГОВСКА КОМПАНИЯ“ ООД, регистрирано в София през юли 2014 г. Аронов прехвърля собствеността си в двете предприятия през юни 2015 г.

В оригиналния дружествен договор на компаниите е посочено, че Ян Аронов е роден на 21 юли 1970 г. в Русия, като понастоящем притежава американски паспорт, издаден през 2006 г.  Съдружниците на Аронов в „Българска източна търговска компания“ ООД до излизането му от фирмата са 69-годишният украинец Юрий Литвиненко и българинът Валентин Йорданов Димитров.

Както Литвинено, така и Димитров имат стара предистория с „Химко“. Валентин Димитров беше назначен за изпълнителен директор на торовия завод във Враца след приватизацията му през 1999 г. Юрий Литвиненко е човекът, подписал приватизационния договор за продажбата на „Химко“ Враца през 1999 г. от името на американската компания IBE Trans of New York.

Фирмата е играла като посредник в сделката между българското правителство и компанията-майка: IBE Trade – една от най-големите компании за производство и продажба на торове в световен план по това време.

Инвеститорът от САЩ сключва сделка за придобиване на 57,5% от врачанския завод за 1 000 001 германски марки. По това време „Химко“ вече изпитва тежки финансови затруднения заради скъпия природен газ и огромните дългове към Булгаргаз, НЕК и БДЖ.

Малко след приключването на сделката обаче се оказва, че Юрий Литвиненко е „откраднал“ от американците собствеността на компанията – формален притежател на „Химко“.

През декември 2000 г. Литвиненко е арестуван в САЩ, а докато текат съдебните спорове, мажоритарният пакет от акциите на „Химко“ попада в ръцете на кипърска офшорна компания: A.V.S.T. Trading.

Неин представител в България е именно Валентин Димитров. Името на Димитров се появява и през 2010 г. – като кандидат-купувач на сградата на Телефонната палата в София от името на „австрийска компания с бизнес в недвижимите имоти“. В момента сградата е собственост на БТК.

През 2012 г. Валентин Димитров прави и неуспешен опит за концесията на Западния парк в София през обединение от българска компания и офшорка, регистрирана на Британските вирджински острови, чийто управител е той.

От „Узин“ до „Химко“

Юрий Литвиненко и Ян Аронов имат още една инвестиция в ключов обект. През 2009 г. тяхната компания „Узин Транс“ в консорциум с фирмата „Ист-Вест-Транспорт-Групп“ печели сделката за аренда на военното летище „Узин“ в Украйна.

Едно от дружествата-собственици на „Узин Транс“ е „Укринвестфорум“. 33,3% от капитала на тази компания е именно ANJ Group Corp на Ян Аронов, регистрирано в Ню Джърси, САЩ. Други 33,4% са собственост на Юрий Литвиненко.

Сделката дава право на арендаторите да ползват летището за срок от 49 години. Авиобазата е с ключово разположение – на 80 км от центъра на Киев и представлява един от най-важните стратегически военни обекти на територията на бившия СССР.

Преотстъпването на правата за собственост обаче става обект на съдебен спор, който тече до 2014 г.

През септември 2014 г. в разгара на руско-украинския конфликт съдът в Киев спира действието на предходните съдебни решения, които задължават Фонда за държавна собственост да сключи договор за аренда с фирмите „Узин Транс“ и „Ист-Вест Транспорт Групп“.

Разследвания, публикувани в украински медии, показват сериозни нарушения при оценката на активите на летището. Така например – пистата за излитане и кацане на „Узин“ е оценена не като цялостен актив, а като отделни бетонни плочи, за да се избегне законодателството, забраняващо отдаването на аренда на стратегически обекти.

Отпорът срещу инвеститорите около Юрий Литвиненко идва и по друга линия – съсобственик на „Узин Транс“, на която Литвиненко е директор, фигурира „ЛД Украйна“, която е свързана с една от структурите под шапката на VS Energy Group, под контрола на руския депутат и бизнесмен Александър Бабаков.

Бабаков е зам.-председател на Руската Дума и оглавява парламентарната комисия по правно осигуряване на развитието на отбранително-промишления комплекс на Русия.

През юни 2012 г. той е назначен за специален представител на президента Владимир Путин по взаимодействието с организациите на руснаците в чужбина.

Александър Бабаков присъства в списъка на лицата, за които се прилагат икономически и визови санкции, въведени от Европейския съюз, Канада и Швейцария след кризата в Украйна.

Дали има връзка между Бабаков и „американския“ интерес към сделката с „Химко“ – това няма как да се разбере през наличната публична информация, но си струва да се провери.