понеделник, 11 януари 2016 г.

Разкрития: Шведската полиция прикрила масови сексуални нападения от мигранти на фестивал

Младежки фестивал We Are Sthlm в Стокхолм
Скандал със сексуални нападения от чужденци избухна и във Швеция - със задна дата. Това стана, след като местният либерален вестник "Даген нюхетер" разкри че през 2014 г. по време на летен младежки фестивал група младежи опипвали и тормозели момичета, някои от които 11-12 годишни.

Изданието твърди, че повечето от нападателите били от Афганистан и че полицията е покрила случката. Арести били направени, но какво е последвало след това - не е ясно. Публикацията идва след атаките в Кьолн, които бяха прикрити няколко дни и от немската полиция, и от медиите.
Днес шведската полиция признала за инцидентите пред Асошиейтед прес, но отрича да е имало "покриване" на случая.

Говорителят на Стокхолмската полиция Варг Гиландер обяснява, че е имало много сексуални посегателства, но отказал да потвърди дали става въпрос за афганистанци. Казал само:

"Това включваше млади мъже, които не са от Швеция."

Швеция, подобно на Германия, е приела огромно количество бежанци в последната година, и през 2014 г. обяви, че е отворена за всички сирийци. В края на 2015 г обаче под натиска на общините, които обявиха, че нямат повече място, пропускането на мигранти се затегна значително.

Премиерът на страната, лидер на лявоцентристите от Социалдемократическата партия Щефан Лофвен, определи инцидента като "двойно предателство" към жените, и "голям демократичен проблем" за държавата.

Шведският вестник, разкрил скандала, отбелязва, че прикриването му вероятно е за да се ограничи растящата популярност на Демократите, анти-имигрантската партия в Швеция, които сега са трета партия в парламента, но популярността им расте много в последната година. Петер Агрен, който бил организатор на фестивала, казал според вестника по повод прикриването на нападенията:

"Това беше болезнена тема. Понякога не смеем да кажем как е, защото ще помогнем много на шведските Демократи."