сряда, 17 февруари 2016 г.

Днес изпращаме Трифон Иванов

България и Европа ще изпратят футболната легенда Трифон Иванов.

Спортният министър Красен Кралев издаде заповед, с която Трифон Иванов получава посмъртно “Венец на победителя”, новия знак на ведомството.

В България милиони са благодарни на Трифон за невероятните му изяви с националния отбор. Страховитият номер 3 изиграва 77 мача за Трикольорите, участва на Световното първенство през 1994 и 1998 година, както и на Еврофиналите през 96-а. Футболист номер 1 на България за същата година... Кариерата му започва в Етър Велико Търново, преди да премине в ЦСКА, където печели три титли и една купа на България. Играе още за испанския Бетис и швейцарския Нюшател Ксамакс.

Голям, но в същото време скромен, железен защитник, но добър човек извън терен. Това е Трифон Иванов за всички негови колеги през годините. Днес една пресконференеция започна с минута мълчание... за Туньо, както галено го наричаха.

Четвъртите в света се събират час преди поклонението на Трифон Иванов

Целият звезден тим от САЩ 94 се събира във Велико Търново, за да отдаде последна почит на внезапно отишлия си от този свят железен защитник Трифон Иванов. За поклонението Христо Стоичков долетя от Маями, Краси Балъков пътува от Германия, Цанко Цветанов се прибра от Анталия. Час преди траурната церемония шефът на футбола Боби Михайлов събира бившите си съотборници от Пеневата чета в Двореца на културата и спорта, за да решат как да изпратят Туньо подобаващо.

Общината в Търново обяви 17 февруари за Ден на поклонение. В деня на изпращането на Почетният гражданин на старопрестолнината са отменени всички концерти и весели прояви. Подготвена е специална съболезнователна книга и мултимедия с всички паметни моменти от биографията на Трифон Иванов. В ДКС кметът Даниел Панов ще произнесе траурно слово. Очаква се хиляди да се стекат на поклонението пред тленните останки.