сряда, 17 февруари 2016 г.

Витоша ски отдава лифтовете под наем на всеки, който знае как да ги ремонтира без да наруши закона

Компанията „Витоша ски“ АД, която стопанисва ски съоръженията във Витоша, предприе радикално действие като обяви конкурс за отдаване на всички лифтове под наем. Обявен е и втори конкурс за консултант, който знае как да се сменят старите лифтове с нови, според съществуващите закони и без да се нарушава Плана за управление на парк Витоша.

Позицията идва след няколкоседмична атака от телевизия bTV и екологични неправителствени организации срещу тезата, че 40-70-годишните лифтове в планината не могат да бъдат нито поддържани в перфектно състояние, нито подменяни с нови. 

Според „Витоша ски“ съществува противоречие между Закона за горите и Закона за устройство на територията и Плана за управление на Природен парк Витоша. Първите изискват изваждане на територия от горски фонд и провеждане на изграждането на нови лифтове като ново строителство, докато Планът за управление забранява и двете дейности в рамките на ПП Витоша.

Очаква се конкурсите да бъдат своеобразен тест за компетентността на еколози, общински съветници и журналисти, които многократно са излизали с твърдения, че имат отговор на всичките въпроси и планинската инфраструктура тъне в разруха, поради личните интереси на акционерите на „Витоша ски“. Ако наистина планинската инфраструктура може да бъде модернизирана и да носи огромни печалби, то интересът към конкурсите би трябвало да е огромен. Ако ли пък такъв липсва, аргументите срещу „Витоша ски“ биха олекнали значително.