понеделник, 15 февруари 2016 г.

Борисов си къса опашката! Вижте защо спря поръчката за "Хемус"

"Витае, че от едната страна - макар че повтарям за вашите зрители и слушатели, нито имат участие, нито имената им са в тези фирми - но витае, че зад едната (фирма) стои Златев, зад другата стои Пеевски. "

Това заяви в Прага премиерът Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос защо е спрял поръчката за два участъка от автомагистрала "Хемус".

"Официално или неофициално върху тази процедура имаше съмнения, че не е така както трябва. Искам да кажа, че тя е абсолютно извършена законосъобразно. Но когато витаят в обществото пространство съмнения върху сделка, която е около 800 млн. лева държавни пари, никога не бих си позволил да остане в обществото какъвто и да е оттенък, че нещо неправилно съм извършил. Затова я затворих и разпоредих веднага да се проведе нов търг, да бъде направен пред очите на всички медии", каза министър-председателят.

"Какво ви притеснява в слуховете, определени персони ли?", попита журналист и тогава последва споменаването на Делян Пеевски и Валентин Златев.

От Прага Борисов коментира нареждането, което направи тази сутрин към министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова да спре търга за строителството на 59 км от магистралата. Премиерът се намесва два месеца след оповестяването на резултата от конкурса. Изборът на изпълнители в него предизвика съмнения както заради предложената от тях двойно по-висока цена спрямо предварителната оценка, така и заради това, че предпочетените компании са свързвани в бранша с депутата от ДПС и шефа на "Лукойл България". Резултатът беше обжалван пред КЗК от чуждестранните компании, отпаднали в търга.