петък, 18 март 2016 г.

Вижте къщата на Мартин Заимов

Една невероятна къща в София се превърна в тотален хит в най-популярните сайтове за архитектура и строителство по света.

Фирмата "I/O Architects" завърши дизайна на уникална къща в София. Еднофамилното жилище е кацнало на хълм, който предлага панорамна гледка към града от една страна и планини, от друга.

Еднофамилното жилище, за което се предполага, че е на видния банкер и бивш политик Мартин Заимов, е кацнало на хълм в подножието на Витоша и предлага панорамна гледка към града от една страна и към планината - от друга.

Мартин Заимов е бивш подуправител на Българската народна банка и кандидат за кмет на София.

В ранните си години работи за френските компании „Бис“ и „Луи Драйфус“. През 1992 г. заедно с Левон Хампарцумян основават „Българска одиторска компания“, която впоследствие е купена от Coopers&Lybrand. През 1997 г. е заместник-министър на търговията в служебното правителство на Стефан Софиянски.

От 1 юли 1997 е подуправител на Българската народна банка (БНБ) и ръководител на управление „Емисионно“, което контролира валутния борд. През 2003 г. подава оставка малко преди изтичането на мандата му и е назначен за изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Пощенска банка.

На следващата година напуска поста. Понастоящем е и председател на управителния съвет на Парк АДСИЦ. От 2007 г. е член на УС на „Сосиете Женерал Експресбанк“.

През 2007 г. Съюзът на демократичните сили (СДС) и Демократи за силна България (ДСБ) съвместно издигат кандидатурата на Мартин Заимов за кмет на София. 

Той също е определен и за водач на общата листа на двете партии за общински съветници. Получава 17,77% от гласовете и остава втори след действащия кмет и кандидат за нов мандат Бойко Борисов, който печели на първия тур с 53,43%. Заимов е избран за общински съветник и заявява намерение да се кандидатира повторно на следващите избори.


На местните избори през 2011 година Мартин Заимов оглавява кандидатската листа за общинския съвет на Столична община на партията „Ред, законност и справедливост“ (РЗС), която подкрепя кандидата за кмет на Синята коалиция Прошко Прошков.  РЗС печели около 1% от гласовете в Столична община и не получава места в общинския съвет.



Без съмнение, това е един от най-модерните домове не само в България, но и в Европа, който е изпълнен по всички световни стандарти. Използвани са предимно естествени материали, имението напълно се слива с природата.