понеделник, 21 март 2016 г.

Капитан Бойко се върна на кораба

"Капитанът в Брюксел - бунт на кораба". С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира от Брюксел преди дни театралната постановка на парламентарната група на ГЕРБ за изтегляне от властта на всички партийни назначения на ДСБ.

Днес капитан Бойко се върна на кораба и участва в сутрешния блок на Нова телевизия.

Турският премиер Ахмет Давутоглу е поискал ГЕРБ и ДПС един ден заедно да управляват България. 

Това разкри премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия.

Разговорът е бил на 15 декември миналата година - само два дни преди Ахмед Доган да "разжалва" Местан като лидер на ДПС.

"Местан ни превеждаше на срещата. Давутоглу каза, че иска да ни види заедно в управлението, а аз отговорих, че докато там е Делян Пеевски е там няма как да стане", каза Борисов.

На въпрос на водещите защо в Лондон на въпрос вижда ли в огледалото Пеевски е започнал да говори за контрабанда, Борисов отговори, че всъщност това не било така. Той на практика отговарял на друг въпрос, който обаче не се чул на записа от срещата. "Не правя такава връзка", каза Борисов.

Той обясни, че е коментирал с турските служби контрабандата. И двете държави били категорични, че между тях няма контрабанден канал. "Те прекрасно знаят, че от България за Турция контрабанда не се прави. За това отговарям аз. Особено в цигарите контрабандата е под 8 процента. Разговарял съм с тях и те прекрасно знаят и те са го казвали, че контрабанда не се прави", обясни премиерът.


Правителствени промени няма да има. С Ненчев работим прекрасно и съм убеден, че добрите неща в армията ще продължават. Здравната реформа е нещо, в което всички досега са се препъвали, каза още Борисов и в защита на Петър Москов.

Може би вече 10 години ме вкарват в конфликт с Цветан Цветанов – в ГЕРБ много ясно знаят кой е първи, кой е втори, обърна се Борисов към онези, които се опитват по думите му, да вкарват клин между двамата. Цветанов се ползва с абсолютното ми доверие и се е доказал, каза още Борисов. И Румяна Бъчварова се ползва с голямото ми доверие, уточни Борисов.

Реформите в МВР, които предлага Бъчварова, са точно такива, които да освободят голям количествен състав от администрацията и да отидат да пазят селата, смята премиерът. В началото на интервюто, Борисов говори за спрените обществени поръчки за милиони. Над 20 хиляди обществени поръчки има миналата година в България, каза той. Запитан защо е спрял поръчките сега, Борисов отговори, че сега са излезли наяве и са стигнали до него.

В Брюксел казвали: „Нашият Бойко се върна“


Борисов се похвали, че имал сериозна подкрепа от Брюксел, където казвали: „Нашият Бойко се върна“. Така той коментира последният доклад на ЕК, в който политическата воля за реформи беше поставена под въпрос. Борисов каза, че в България министрите не крадат.

"Нашият Бойко":  Във всички отношения сме надминали Румъния. Има осъдени министри там, защото много им крадат министрите!


"Когато аз назначавах за строителен министър Росен Плевнелиев за строителен министър, там назначиха министър, който беше реклама на дамско бельо", обясни премиерът.


Според него фактът, че България в момента е по-напред от Румъния се доказвал от факта, че румънските компании масово идвали да работят у нас.