четвъртък, 21 април 2016 г.

Гласуването вече е задължително

Това решиха депутатите, които днес приеха окончателно, на второ четене, първия параграф от промените в Изборния кодекс.

Текстът бе предложен от Патриотичния фронт и гласи: "Гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг".

Той беше приет със 109 гласа "за" (72 от ГЕРБ, 2 от РБ, 18 от ПФ, 7 от БДЦ, 2 от "Атака", 10 от АБВ), 74 "против" (1 от ГЕРБ, 25 от БСП, 27 от ДПС, 13 от РБ, 3 от БДЦ и петима независими) и 10 "въздържал се" (5 от РБ, 2 от БДЦ, 2 от "Атака" и 1 независим).

От ДПС опитаха да отложат гласуването - те предложиха точката за Изборния кодекс да отпадне от дневния ред, но искането не беше прието.

Преди да влязат в пленарна зала, промените в Изборния кодекс бяха гласувани на три среднощни заседания на правната комисия.

Според все още неприетата част от законопроекта негласувалите, тоест неизпълнилите "гражданския си дълг", ще се заличават от избирателните списъци. Първоначално се предвиждаше тази дерегистрация при едно негласуване на избори. На среща вчера между ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ за спорните промени в Изборния кодекс се е стигнало до решението името на гласоподавателя да се заличава след две поредни негласувания.

В следващите параграфи на законопроекта се предвижда възможността гласувалите евентуално да бъдат поощрявани със "стимули". Решение дали да има стимули и какви да са те трябва да вземе Министерският съвет.