неделя, 10 април 2016 г.

Местан създава ДОСТ

Новата партия на Лютви Местан - "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" ще бъде учредена днес в НДК. На първата конференция на ДОСТ ще присъстват над 1000 души.

Очакват се гости от страната и чужбина, стотици пристигнаха от Истанбул, Бурса и Измир, сред тях и легендата в щангите Наим Сюлейманоглу, който снощи бе на среща на делегатите на ДОСТ в Кърджали.

Форумът днис ще избере и ръководство на партията, чието име в превод от турски означава "приятел". Преди създаването на ДОСТ Местан направи официална визита в Турция и се срещна с премиера Ахмет Давутоглу, както и с лидера на най-голямата опозиционна партия в страната Републиканската народна партия (РНП), Кемал Кълъчдароглу. С него - преди Местан, се срещна и новото временно ръководство на ДПС.

Черешката на тортата в битката между Местан и Доган, според учредители на ДОСТ, се крие в едни позабравени думи на дългогодишния депутат от ДПС Ахмед Юсеин, който отговаряше за връзките с изселническите организации в Турция и бе съветник на Доган, а сега е създател на ДОСТ. През 2011 г. Юсеин заяви в село Пристое при обелязване на събитията от т.нар. Възродителен процес: Време е и турчин да стане президент, в САЩ чернокож стана президент, защо да не може и български турчин да стане държавен глава на България". Думите му бяха цитирани от сайта "Кърджали бугюн". Според неофициална информация се очаква на форума днес Лютви Местан да обяви дали ще се кандидатира за президент на предстоящия вот наесен, като стане първият български турчин, посмял да се прицели в този пост.