вторник, 12 април 2016 г.

Заловиха ловеца на бежанци

Петър Низамов (в средата)
Такова понятие като „граждански арест” не съществува, то е недопустимо и ще се преследва с цялата строгост на закона. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

Той съобщи, че извършителят на т.нар арест край река Резовска е задържан за 24 часа и по-късно днес предстои разпознаване.

Петър Низамов, който се представя, че е от "Цивилни отряди за защита на жените и вярата”, е арестуван в Елхово. Полицията ще го отведе в Малко Търново, където ще бъде подложен на очна ставка с мигрантите, допълни Сотир Цацаров.

„Абсолютно недопустимо е отряди, отделни лица, формирования, организации - както и да се наричат те, било отряди за защита, организации за съдействие и т.н. да се опитват да изземват функции на държавни органи, да си присвояват тези функции и да осъществяват това, което някои медии нарекоха лов на бежанци.

Това няма да бъде допуснато и мога да гарантирам, че всички такива опити ще бъдат преследвани от прокуратурата с цялата тежест на закона“, категоричен бе Цацаров, цитиран от БГНЕС.

Той съобщи, че вече са идентифицирани част от лицата, които са участвали в инцидента недалеч от река Резовска. „Вчера изисках справка от директора на Гранична полиция. В резултат на тази справка сме успели да локализираме мястото, където са задържани бежанци, мястото, където спрямо тях е упражнено насилие, както и мястото, където впоследствие те са били открити от органите на Гранична полиция“, обясни Цацаров.

Според Нова тв именно Перата е и операторът, заснел клипа със задържане на няколко мигранти в Странджа и връзването им със "свински опашки".

„Бежанците бяха на по-малко от километър от граничната бразда. Те са навлезли незаконно в страната, като са рязали от телената ограда. Ние се бяхме разделили на групи по 2-3 души, за да може да покрием по-голям периметър. Аз и още две момчета бяхме в едната група”, разказа по-рано Низамов в предаването „Часът на Милен Цветков”.