четвъртък, 30 юни 2016 г.

Парламентът гледа днес антикорупционния закон на първо четене

Днес депутатите ще гледат на първо четене законопроектът за борба с корупцията, изготвен от екипа на вицепремиера Меглена Кунева. Този проект вече веднъж беше отхвърлен през есента и доведе до сериозно напрежение в мнозинството. От ДБГ се чуха заявки, че ако проектът не мине за втори път е възможно партията да напусне управлението.

Предварителнте прогнози са обаче, че този път опитът ще е успешен. Депутатите от Патриотичния фронт (ПФ), които преди няколко месеца не подкрепиха закона сега признаха, че ще го подкрепят. Но изтъкнаха, че между първо и второ четене ще настояват за негов сериозен ремонт.

На първо място това касае възможността бюрото за борба с корупцията по висшите етажи на властта да работи по анонимни сигнали. Вносителите твърдят, че най-важното ще бъде не дали сигналът е подписан, а дали информацията, съдържаща се в него, може да бъде проверена и доказана. Въпреки това обаче голяма част от депутатите продължават да имат резерви.

Една от комисиите, която не прие закона, бе именно тази за борба с корупцията. Тогава шефът на комисията Валентин Иванов (ПФ) изтъкна, че има големи разлики между това, което пише в този закон и антикорупционното законодателство на Германия например. Според немското законодателство лицата, срещу които са подадени анонимни сигнали, се считат за "жертви". И докато върви разследването срещу тях, специална комисия следи за начина, по който то протича.

Други разлики са, че в Германия се преследват само хората от най-високите етажи на властта, докато в приложното поле на закона "Кунева" попадат и ниските нива.  Обект на следене в Германия са всички граждани на ЕС, докато у нас законопроектът засяга само български граждани. Законът "Кунева" преследва само пасивния подкуп - получаването, докато в Германия се преследват активния, пасивния подкуп и дори приносителя на подкупа.

Патриотите настояват също така председателят на антикорупционното бюро да се избира, ако не с мнозинство от 2/3 от депутатите, то поне със задължително мнозинство от 121, а не с обикновено (повече от половината от присъстващите). Те изтъкват, че този човек ще има много голяма власт и не може да бъде избиран по най-лесната процедура. Оттам освен това настояват за силен парламентарен контрол върху дейността на бюрото.

Миналата седмица комисията за борба с корупцията бе на посещение в Румъния. След посещението Иванов изтъкна, че румънското законодателство изисква всеки един сигнал да бъде подписан. Комисията за корупция там обаче може да се самосезира, ако открие сериозни доказателства за нарушения в опеделен сигнал. Ако се окаже обаче, че той е набеждаващ, комисията носи отговорност и то по Наказателния кодекс. Докато в предстоящия за приемане закон у нас членовете на бюрото за борба с корупцията не носят отговорност.