петък, 9 септември 2016 г.

ГЕРБ поиска Реформаторите да оттеглят областния управител на София заради "царските конюшни"

Изцяло подкрепяме премиера Бойко Борисов за искането Реформаторския блок да оттегли сегашният областен управител на София. Това заяви председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов за сделката за продажба на земята под "царските конюшни" в центъра на София от областния управител Веселин Пенев.

Народните представители проведохме разговор с премиера Бойко Борисов, който е назначил проверка на инспектората и съм убеден, че съвсем скоро ще излязат и резултати от цялата документална история и как е финализирана тази сделка, каза Цветанов. Той добави, че от партията му няма да позволят подобни действия "с определен икономически привкус да петнят името на сегашният Министерски съвет и респективно на министър-председателя, който е поел ангажимент да бъдем прозрачни в управлението".

Вицепремиерът Румяна Бъчварова каза в парламента, че първите резултати от проверката поръчана от премиера Бойко Борисов на инспектората на Министерски съвет се очакват още на обед и ако има нарушения Пенев трябва да подаде оставката си.
Пенев е от НПСД, партията на Корман Исмаилов, но Цветанов директно обвини лидерът на ДСБ Радан Кънев за неговото назначение, защото на коалиционните преговори Кънев настоявал за Пенев. Според Цветанов има връзка между управителя на фирмата купувач "Евротрансбилд" ЕООД - Янко Иванов и ДСБ. Янко Иванов е бивш председател на Управителния съвет на КТБ.

За сделката при която за 658 870 лева областната управа продава имот от 7.5 дка, съобщи вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Сделката можеше да бъде финализирана и в управлението на областния управител Данаил Кирилов. Имало е инвеститорски интерес, за да се осъществи сделка. Интересът е бил с възможност да закупят този имот на стойност 20 млн. евро. Направете равностметката от сегашната сделка, която е сключена за 650 хил. лева", каза още Цветан Цветанов.
"През 2009 година, встъпвайки по решение на Министерски съвет, като областен управител на област София, заварих абсолютна липса на документи в редовния архив на областната администрация по отношение на документация, свързана със сделки за имота, който е обществено известен като "Царските конюшни", разказа бившият областен управител в първия кабинет на Бойко Борисов – Данаил Кирилов. През годините там са извършвани две замени. Едната е извършена от тогавашния областен управител Росен Владимиров, без санкцията на Министерски съвет. Първата замяна е с Търговско дружество "Гондол", според спомените на Кирилов. Почти едновременно започва и втора процедура по замяна, която е започната от Валентин Церовски, министър на регионалното развитие и благоустройството от 2002 до 2005 г. и е завършена с договор за замяна подписана от наследника му Асен Гагаузов на 1 септември 2005 г.

За мен тогава и сега продължава да е странно как Министерски съвет, знаейки че областният управител е извършил вече една замяна, процедира втора замяна - какви са били икономическите и правни мотиви за такава повторна процедура", коментира Кирилов, който в момента е депутат от ГЕРБ. От тогава започват множество съдебни дела по всички възможни способи. "Това, което съм могъл да сторя през този период от 2009 до 2013 година, поел съм риска, макар да липсват оригиналните документи, съм актувал имота като държавна собственост, макар и по копия, за да бъде защитена собствеността на държавата", добави Кирилов.