Двама италиански археолози са изследвали и анализирали какво
е било "менюто" на Тайната вечеря и как са се хранили Исус и
учениците му.
Дженерозо Урчиоли, археолог от италианския Petrie center и
автор на блог, посветен на храните през древността, разказва: “Библията описва
случилото се по време на Тайната вечеря, но не се спира в детайли на това,
какво са вечеряли Исус и апостолите му”. Урчиоли, който специализира история на
ранното християнство и и Марта Бергоньо, археолог и египтолог от Музея за
Египет в Торино, са автори на изследването, пише historynakratkо.
Една от най-големите заблуди, наложена от картината на
Леонардо Да Винчи, е, че Исус и апостолите са се хранили седнали на столове
около маса.
“По това време в Палестина храната е поднасяна на ниски маси
и гостите са се хранели седнали или излегнати върху черги и възглавници на
пода”, обяснява Урчиоли.
Двамата изследователи стесняват кръга от храни, присъствали
на Тайната вечеря, базирайки се на споменаването в Новия завет за две други
важни “съставки” от менюто от времето на Христос - тцир, който е еврейският
вариант на римския сос от риба, известна като гарум.
Според анализ на евангелието на Марк на трапезата са
присъствали безквасен хляб и вино, но и агнешко, тъй като се споменава, че това
се е случило в деня на Пасха. Исус разчупва хляба и благославя виното,
обявявайки пред апостолите хляба за своето тяло, а виното – за неговата кръв.
Ритуалът заляга в основите на църковните тайнства и е познат на всеки вярващ, като
приемане на светото причастие.
Според Урчиоли и Бергоньо на трапезата е имало шалет (или
чолнт) – ястие от боб, приготвен на много слаб огън в продължение на 10-12
часа. Маслини с исоп, подправки с ментов вкус, варено цвекло, маруля и хрян са
сред другите предполагаеми храни, с които Исус и апостолите се хранят по време
на Тайната вечеря. А за десерт вероятно е поднесен харосет – смес от орехи и
други ядки, объркани с парченца пресни плодове, подправени и полети със сладко
вино.
Урчиоли завършва с уточнението, че исопът и фурмите са
присъствали ежедневно в менюто на евреите от онова време, докато цвеклото,
марулята и хрянът, както и шалетът са ястия, традиционни за отбелязването на
Пасхата.