събота, 15 април 2017 г.

Китай: Всеки миг може да избухне конфликт между САЩ и Северна Корея

Китай предупреди, че "конфликт може да избухне всеки миг" между Северна Корея и САЩ.

В Пхенян вече часове тече военен парад по случай 105-а годишнина от рождението на Ким Ир Сен. Неговият внук - сегашният любим вожд Ким Чен Ун, обяви, че се очаква голяма изненада на днешния ден. Обикновено Северна Корея отбелязва подобни "велики" дати с извършване на ядрен опит или изстрелване на ракета. Точно затова САЩ предупредиха, че ще нанесат превантивен удар, ако установят, че се готви подобно нещо. В Корейско море вече е дислоциран самолетоносача "Карл Винсън", въоръжен с крилати ракети "Томахоук", които бяха използвани при удара срещу сирийското летище край Хомс.

Диктаторът Ким Чен Ун заплаши, че ако американците нанесат бомбен удар, той ще унищожи самолетоносача.

"Смятам, че в тази напрегната ситуация всички замесени в историята трябва да проявят огромно внимание", заяви заместник-министър на Китай. "Ние призовахме всички участници да се въздържат от провокации и заплахи и да не предприемат действия, който могат да доведат до необратими последици", добави той.
Президентът Доналд Тръмп както винаги изпозва туитдипломацията и написа:

"Ако Китай реши да ни помогне, това ще бъде велико. Ако не - ние ще решим проблема и без тях! U.S.A". А преди два дни той предупреди Ким-внук "да не си търси белята".
Отговорът на Пхенян на президента на САЩ бе, че Северна Корея ще отвърне безмилостно на всяка американска провокация.
"Ще атакуваме по море, суша и въздух. Ще ударим американските бази в Осан и Кунсан и ще превърнем в пепел президентската резиденция в Сеул", се посочва в комюнике на севернокорейската армия.

Русия също призова за въздържане от непремерени действия.
Милиони участваха в парада в Пхенян. От трибуната възгласите:
"Ще умрем за теб", посрещаше комунистичекият диктатор Ким Чен Ун.