сряда, 2 август 2017 г.

Резултатът от контрасанкциите на Путин: 69% по-скъпи храни в Русия

Точно преди три години Путин забрани вноса на продукти от Евросъюза, САЩ и други западни страни като отговор на санкциите срещу Русия, наложени й заради анексирането на Крим. Днес храните в магазините са поскъплани с 69 процента, което показва колко непродуктивно е решението на Кремъл. Сътрудници от руската служба на Би Би Си го доказват с касови бележки точно от дните преди налагането на ембаргото и фискални бонове от същите магазини и същите стоки, закупени тези дни.

Оказва се, че налагането на контрамерките са помогнали на руското селско стопанство да се разрасне в сравнение с много други отрасли на икономиката. Но за чия сметка.

"Производителите спечелиха, потребителите загубиха. И ако се погледне на чистия ефект от гледна точка на общественото благосъстояние, то той е по-скоро отрицателен", коментира пред репортерите шефът на икономическия департамент на Института по енергетика и финанси Марсел Салихов
За да се убедим в това е достатъчно да се погледнат касовите бележки. Оказва се, че сътрудници на Би Би Си са запазили няколко бележки от покупки преди три години в хипермаркети. Те са от 27 юли и 4 август 2014 година. Има и от 6 август - денят, в който е публикуван указа на Путин  "за приемане на отделни специални икономически мерки с цел обезпечаване на сигурността". Зад тази дълга формулировка се крие налагането на ембарго за западни хранителни стоки.

Репортери на Би Би Си са посетили тези дни магазини в района на Москва и са закупили същите стоки, като онези от старите касови бележки.

И ето какво показва личната статистика. За по-ясна представа на читателите ето и днешния курс - 1 лев е равен на 36.4 рубли.
Вместо 4422 рубли - сметката преди три години, сега са били платени 7471 рубли. Или поскъпването е с 69 процента. За да са коректни сметките, репортерите не са купили продукти, които са аналогични на липсващите заради забраната храни като например италиански пармезан или испански хамон.

Оказва се, че за тези три години най-много е поскъпнал дивият ориз - цели три пъти. Повече от два пъти е скочила цената на майонезата с лимонов сок, докато обикновената майонеза е единствения продукт, който даже е поевтинял. Двойна е и цената на тиквичките, дините, краставиците, морската сол, италианско вино просеко, както и на зехтина.

При едва пет продукта увеличението е само с 10 на сто - пресен чесън, сирене рикота руско производство, пазарските пликчета, руло със сусам и сушен магданоз.

В същото време и за същия период средното увеличение на потребителските цени и услуги в Русия е нараснало с 29 на сто.
Обаче усещането на хората за инфлацията рязко се различава от статистиката. В скорошно допитване руснаците заявяват, че реалното поскъпване на живота е около три пъти по-голямо от това, отчитано от статистическата служба "Росстат". И в това няма нищо учудващо, защото подобно разминаване между статистика и оценка на хората има и в САЩ, и в Европа.

Номиналните средномесечните доходи на руснаците от 2014 година до края на юни 2017 година са нараснали с 19 на сто. Като се приспадне инфлацията, това означава, че реалното повишение на доходите е 10 на сто.

Нехранителните стоки за същия период са поскъпнали с 28 процента, а услугите - 24%.

Видима е голямата разлика с увеличението при храните - 69 процента. И за това определено има принос и налагането на контрасанкциите.